آخرین روز اجتماع فهم قرآن کریم در کندز با گردانندگی استاد محمد حبیب شعیل –رئیس دانشکدۀ اقتصاد پوهنتون سلام کندز- و تلاوت آیاتی از قرآن کریم با صدای ملکوتی محترم قاری محمد ابراهیم خطیبی آغاز گردید، اما آنچه قابل ذکر است حضور پر جمع و جوش ملت کندز اعم از خواهران و برادران است، زمانیکه داشتم با استاد محمد عاطف و شیخ القرآن مولوی ضیاء احمد فاضلی به سوی درسگاه اجتماع فهم قرآن می آمدیم در جاده ها مردم را میدیدیم که اطفال نوجوان دوشادوش پدران شان و دختران کوچک با مادران خویش به سمت میدان -جاییکه صدای قرآن از آنجا بلند میشد- می شتافتند.
با دیدن این منظره و مشاهدۀ هجوم کبوترانۀ خواهران و برادران به سوی درسگاه سبز قرآنی خجالت کشیدم و اشک از چشمانم سرازیر شد که هزاران هموطن عزیز ما در قریه ها و دامنه های کوه زندگی میکنند، یک عمر از درس قرآن و پیام الهی محروم اند و ما در راستای تعلیم و تربیت آنان گامی نبرداشتیم بلکه گاهی مانع تعلیم و تربیت آنان شدیم، دروازۀ بیداری را بر روی آنان بسته مدتها در زندان جهل و بی سوادی اسیر شان کردیم.
نمیدانم آیا روزی فرا خواهد رسید که شب سیاه مأیوسی از این کشور رخت بر بسته صبح امید با نسیم صبحگاهش بر چهره های غمدیده و گونه های اشک آلود این ملت بدمد، افراد دلسوز و مهربان از متن جامعه برخواسته زعامت کشور را به دست گرفته یک حکومت ملی مشروع اسلامی و انسانی را تشکیل دهند که بر درد مزمن چند صد سالۀ ملت مرهم گذاشته از منابع طبیعی در رشد اقتصادی کشور استفاده نماید، تعلیم و تربیت را همگانی ساخته راه تحصیل علم را برای همگان آسان سازد، اخلاق انسانی و اسلامی را حکیمانه ترویج نموده برای تطبیق احکام الهی بستر سازی نماید، خدمت به میهن را عبادت دانسته احساس جوابدهی در پیشگاه خدا و ملت داشته باشد، عدالت اجتماعی را تحکیم نموده سیاه و سفید، زن و مرد، شاه و گدا را در برابر قانون یکسان بداند تا خیر جای شرّ، خوشحالی جای غم، وحدت جای تفرقه، اخوت اسلامی جای عصبیت های قومی و مذهبی، علم و دانش جای جهل و بی سوادی، دلسوزی و مهربانی جای خشم و کینه، همکاری و تعاون جای یکدیگر خوری و اطاعت از خدا و پیامبر جای شخصیت پرستی و هوس رانی را بگیرد.
گردانندۀ برنامه محترم استاد محمد حبیب شعیل –مسئول جمعیت اصلاح در کندز- برخی از حقوق قرآن کریم را که همانا ایمان به قرآن، فهم قرآن و آشنای با احکام و مسائل آن، عمل به قرآن، رسانیدن پیام قرآن به دیگران، دفاع از قرآن و حمایت از آن است؛ مختصرا بیان نمود.
سپس محترم استاد محمد عاطف –رئیس شورای مرکزی جمعیت اصلاح افغانستان- به جایگاه تشریف آورده پیرامون آیۀ {و المؤمنون و المؤمنات بعضهم أولیاء بعض… أولئک سیرحمهم الله…} صحبت نمموده گفت: خداوند متعال با رحمت خویش راه سعادت را به ما آموزانده است که همانا اخوت اسلامی، وحدت امت، محبت و صمیمیت، احترام به یگدیگر، همکاری به یکدیگر و تطبیق برنامه های الهی با همکاری همدیگر است و تا زمانیکه مسلمانان به وحدت نرسند و اخوت اسلامی آنان را با هم جمع نکند؛ هیچگاه مورد رحمت پروردگار قرار نگرفته و همواره دروازه های سعادت و پیروزی بر روی آنان بسته خواهد ماند.
محترم استاد محمد عاطف به مشکلات طولانی کشور اشاره نموده گفت: اختلافات و کشمکش های داخلی ما با عث شده تا قلدران و هوسبازان خونخوار جهانی سالهای مدیدی بر کشور ما هوس رانی نمودند، جنگهای طویل المدت را دیزین نموده از ریختن خون ملت مظلوم ما با تیغ یکدیگر لذت میبرند.
رئیس شورای مرکزی جمعیت اصلاح افغانستان در ضمن سخنان خود به ملت افغانستان پیامی داد و گفت: تا زمانیکه ما از خواب غفلت بیدار نشویم، گذشته ها را فراموش نکنیم، از قومیت ها نبرامده و ملت واحد نشویم، دوشادوش همدیگر کشور را به سوی فلاح و رستگاری نکشانیم خونخوارانیکه بر سرنوشت ملتهای مستضعف روی زمین حاکم اند هیچگاه از بازی با ارزشهای انسانی و نابودی بشریت توسط یکدیگر دست بردار نخواهند شد.
همچنان اشاره نمود که ملت های موفق خود شان تصمیم میگیرند، پیشوای خود، نماینده و زعیم خود را بعد از مطالعۀ دقیق انتخاب میکنند، حکومت خود را خود تشکیل داده و فریب فریب بازان را نمی خورند و به هیچکسی اجازه نمیدهند که از نام و آدرس آنها سوء استفاده نموده با ارزشهای دینی و ملی شان بازی نماید.
به تعقیب سخنان ایشان، مهمان گرامی برنامه محترم استاد ضیاء احمد فاضلی به جایگاه تشریف آورده پیرامون نصائح لقمان حکیم در روشنی آیات قرآن کریم با تفصیل صحبت نمودند که خلاصۀ سخنان ایشان را نکات ذیل تشکیل میداد:
لقمان حکیم یکی از دوستان مقرب الهی و دانشمندی بود که خداوند بی نیاز نصائح او را جزء کتاب مقدسش گردانیده اعلان فرمود: {و لقد آتینا لقمان الحکمة أن اشکر لله…} ما به لقمان حکمت (علم با عمل) را عنایت فرموده دستور دادیم که شکر خدا را بجای بیاورد.
بناءً (حکمت) علمی است که با عمل تأیید شده و دست آورد دنیوی یا اخروی را در قبال داشته باشد و فلسفه هایی را که با لباس عمل مزین نشده اند؛ شامل نخواهد شد.
در حقیقت نصائح لقمان حکیم موعظۀ جامعی است که توحید و عبادت، تقوی و احسان، اخلاق و تواضع، تعادل در گفتار و کردار، اصلاح خانواده و جامعه و صبر و استقامت را؛ شامل می باشد.
لقمان حکیم در ختم نصائح خویش به پسرش میگوید: {إن ذلک من عزم الأمور} یعنی تنها انسانهاییکه عزم آهنین و همت فولادین دارند توان عمل به این نصائح را دارند و سست عنصران و دون همتان توان عمل بدان را نداشته و همواره دنبال خواهشات خویش خواهند بود.
محترم استاد فاضلی پس از تشریح هر بندی از نصائح لقمان حکیم، در رابطه به رمضان و صدقات نیز صحبت نمودند و برنامه با دعاء و نیایش در حق اسلام و مسلمین پایان یافت و ای کاش پایان نمی یافت.
با امید روزیکه فهم قرآن سراسری شده و فهم صحیح از دین نصیب تمام هموطنان محبوب ما گردد و ما ذلک علی الله بعزیز.
گزارش:ابراهیمی