عبدالظاهر حمیدی
بعد از سقوط نظام طالبان و به میان آمدن ادارهی جدید و همزمان با آغاز دور جدیدی از آزادیهای سیاسی و مدنی در کشور، افراد و گروه های زیادی در صدد آن شدند، تا به نوعی در صحنه حضور داشته وفعالیتی ازخودنشان دهند. به همین دلیل، نهادهای زیادی آغاز به کار نمودند که تعداد آنها، ازجانب کشورهای معین تشویق و غرض متابعت اوامر شان، استخدام شدند و این عده از نهاد ها و سازمان ها، بودجه های هنگفتی نیز از منابع مختلف دریافت میکردند.
اما در این میان تعداد دیگری هم صادقانه و تنها به منظور سهم گیری در آبادانی کشور، به گونهی خودجوش وارد عمل شدند که از آن جمله می توان از جمعیت اصلاح افغانستان یاد آوری کرد.
جمعیت اصلاح وانکشاف اجتماعی افغانستان، در تابستان سال 1382 هـ.ش – از شهر کابل کار وفعالیت خویش را با همت بلند عدهی از جوانان، استادان پوهنتونها و قشر تعلیم یافتهی جامعه، غرض خدمت به کشور وسهم گیری در انکشاف مادی و معنوی کشور، آغازنمود.
اولین کار جمعیت اصلاح، با خدمات تعلیمی آغاز گردید. در ابتداء کانون آموزشی مستقبل و درضمن آن مجلهی اصلاح ملی، از دو فعالیت عمدهی این سازمان شمرده می شدند. اما به فضل الهی با گام های هرچند اهسته آهسته ولی مفید ومؤٍثر، قدم به جلو گذاشته واینک بعد از 14 سال، یکی از قوی ترین جریانها و سازمانهای مطرح، خدمت گذار وقابل افتخار در افغانستان شمرده می شود.
امروز هر جوان تحصیل کرده و با هدف، با این جریان آشنا و هر سیاستمدار کشور ازاین جریان شناخت کافی و نسبت به آن باورمندی قوی دارد. هر هموطن عزیز ما عقیده دارد که، کار و فعالیت جمعیت اصلاح، بر پایهی اخلاص استوار است و همیشه در خدمت هموطنان ستمیده بوده و است. امروز هر فردی ازین مرزو بوم، می داند که تنها جریانی که اسلامی و افغانی می اندیشد و دلسوزانه قدم می بردارد، همین جریان است.
اگر نظرکوتاهی به خدمات و فعالیت های این جریان داشته باشیم و آن را با سایر جریانها وحتی احزاب بزرگ مقایسه نماییم، مشاهده می کنیم که، جزعدهای از مردم حسود وکینه توز، اکثریت ملت ومردم از آن سپاس گزاری مینمایند.
عرصههای فعالیت جمعیت اصلاح :
• عرصهی تعلیمی وتربیتی:
چنانچه قبلاً اشاره شد، جمعیت اصلاح، با تأسیس کانون آموزشی مستقبل کارش را آغاز نموده، که علاوه بر درسهای از قرانکریم؛ عقاید و مسایل فقهی، ریاضیات ومضامین ساینس و همچنان، زبانهای: عربی و انگلیسی نیز، در آن تدریس می گردید که به توفیق الله متعال، تعداد زیادی از جوانان با درک مؤثریت برنامه های آموزشی، به این کانون علمی روی آوردند وسرانجام یکی ازنتایج آن، این شد تاجمعیت اصلاح، روی ایجاد بخش مستقل تعلیمی، فکر کند و با ایجاد کورسها و مکاتب خصوصی و مدارس دینی، برای تقویهی ارزش های تعلیمی و تربیتی در جامعه، کوشا باشد که اکنون الحمد لله هزارها تن از شاگردان، اعم از اناث و ذکور، در بخشهای مختلف تعلیمی وتربیتی جمعیت اصلاح در نقاط مختلف کشور، مصروف فراگیری علوم میباشند. به این ترتیب جمعیت اصلاح با گشودن دری از درهای علم و معرفت، به رخ اولاد کشور، خدمات ارزنده و قابل ستایشی را به جامعه تقدیم نموده است.
اگر این کار جمعیت اصلاح را با کارکرد های سایر سازمانها که در کشور فن گرفتند و با امکانات و وسایل فراوانی به کار پرداختند، مقایسه کنیم، اصلاً قابل مقاسیه نیست. زیرا؛ آنها با همه توانمندیهای مادی هنوز هم عقب مانده اند.
عرصهی فرهنگی ونشراتی:
جمعیت اصلاح، با شعار «اصلاح فرد، خانواده و جامعه» کار خویش را آغاز نمود و ونخستین نشریهی که ازطریق آن خواست پیام اصلاح گر خویش را به مردم برساند، «مجله اصلاح ملی» بود.
اصلاح ملی، درمسیر راه دعوتی خویش در این 14 سال، با پیام رسانی صادقانه و مخلصانه، به مبارزه پرداخت و با ارایهی مطالب در همه زمینه های، چون: اجتماعی ، اقتصادی ، سیاسی ، فرهنگی و خانوادهگی، در راه حفظ ارزشهای اسلامی و ملی، گام برداشت و در تنویر اذهان جوانان و مردم خویش، کارنمود.
همچنان در این مدت، با استفاده از فضای باز آزادی مطبوعات، جریانها و اشخاص برای کسب امتیاز رسانه های چاپی، صوتی وتصویری شتافتند، اما در این میان رسانه های جمعیت اصلاح ازهمه رسالتمندتر درخشیدند. البته، کار رسانهای جمعیت اصلاح، محدود به اصلاح ملی نبوده و در کنار آن، به صدها جلد کتاب های مفید ترجمه وچاپ گردید؛ رادیو صدای اصلاح، با پخش برنامههای خویش، درقلب مردم جا گرفت؛ اصلاح پرودکشن با تولید «سی دی» و «دی وی دیها»ی مفید، خلای موجود در زمینهی مواد فرهنگی مناسب و سودمند را تاحدی پرنمود. سایت انترنتی اصلاحآنلاین و شبکههای اجتماعی، وسیلهی دیگری بودند که توانستند درامر آشنایی جوانان با ارزشهای دینی ما را یاری رسانیده و آنها را بسوی التزام به ارزش ها تشویق نمایند.
با آنهم درمقایسه با سائرجریانها، با وجود اینکه همه امکانات جمعیت اصلاح از طرف ملت و مردم تامین گریده و جوانان مخلص و وفادار این سازمان، با توکل به پروردگار همه مشکلات را تحمل نموده، کار خویش را شب و روز به خوبی به پیش برده اند که نظیر آن در میان جریانهای دیگر، مشاهده نمی شود.
عرصهی خدمات اجتماعی و مردمی:
جمعیت اصلاح، کار خدماتی خویش را از تنظیف مساجد آغازنمود وبه کوچه و شهر رسید تا سرانجام یکی از تابستانها که سیلاب خطرناکی مردم سروبی ولایت کابل را در ماه مبارک رمضان متضرر ساخت، جمعیت اصلاح، با استفاده از رادیو صدای اصلاح کابل، به مردم شریف کابل و باشندهگان شهر، پیام داد تا به کمک این سیلاب زدهگان بشتابند. این پیام، با استقبال گرم مردم روبروشد که در نتیجهی آن، 150 خانوادهی که همه چیز خویش را در اثر سیلاب ها از دست داده بودند، بهترین بسته های کمکی از قبیل: لوازم پختوپز، کمپل و دوشک را بدست آوردند که از کمکهای همین هموطنان ما تهیه گردیده بود و در کنار آن، بخش دکتوران جمعیت اصلاح، ایام عید خود را با کلینکهای سیار شان در کنار مردم شریف خویش در مربوطات ولسوالی سروبی سپری نمودند.
هنگامیکه ولایات شمال وشمالشرق کشور، با واقعات زلزله و خیزش آب روبرو شدند، بازهم جمعیت اصلاح، با هوادران مخلص خویش، به کمک این مردم شتافت؛ شب ها وروزها درخدمت شان بدون کدام حق الزحمه و مزد مصروف گردیدند و با کمال صداقت خدمتگزاری نمودند. این خدمات، علاوه از کمکهای زمستانی و ماهواراست که، از طریق جمعیت اصلاح، با خانوادههای بیبضاعت، در جریان سال صورت میگیرد.
عرصهی فکری وتربیتی:
جمعیت اصلاح، در بعد فکری و تربیتی قشر جوان کشور، اعم از ذکور و اناث تلاش نموده و با ارایهی درسهای مختلف، تدویر ورکشاپها، کنفرانسهای علمی، برنامههای اجتماعی و آگاهی دهی، در تربیهی فرد؛ خانواده و جامعهی سالم، تلاش نموده است.
جمعیت اصلاح، با همه ناهنجاریهای که جامعهی افغانی را به حیث یک جامعهی اسلامی تهدید نموده است، مبارزه نموده و امروز جوانان هدفمندی داریم، که وطندوستی و دیندوستی از ممیزات بارزشان میباشد. امروز، اگر مساجد ما مملو از جوانان است، اگر خواهران ما با حجاب گشت وگذار می نمایند، اگر رسانهها تاحدی برنامههای دینی را پخش می کنند و اگر شعایر دینی در بین مردم زنده است، یقیناً در همهی اینها کار فکری و فرهنگی جمعیت اصلاح، نقش سازندهی داشته است.
جمعیت اصلاح، با راه اندازی برنامههای قرآنی، در ساحات مختلف رابطهی مردم را با قرآن محکم نموده، در تدین وبیداریی مردم، رول مهمی را عهده دار بوده است. جمعیت اصلاح، برعلاوهی خدمات دینی، از همه ارزشهای دینی دفاع نموده و علیه همه انحرافات عقیدوی، دینی و اجتماعی که درتقابل با شعایر اسلامی قرار داشته، مبارزه نموده است.
از جمله ایستادگی دربرابر تلاش مذبوحانهی تعدادیکه میخواستند، ترجمه ی تحریف شدهی قرآن را به زبان فارسی درکشور پخش نمایند، همچنان تعداد دیگری که تلاش داشتند مردم را به دین ستیزی و فرار از دین تشویق کنند و با نوشته های کفر آمیز خویش، در راستای به انحراف کشاندن نسل نو فعالیت نمایند، و یا هم در پی آن بودند، تا قوانین غیر اسلامی را درکشور اسلامی ما جایگزین نمایند. جمعیت اصلاح، با تلاشهای سازندهی خویش در همکاری و همیاری با هموطنان عزیز و دیندوست خویش، سد راه این همه برنامههای دین ستیز و ویرانگر قرارگرفتند، که لله الحمد این همه تلاشها، باورمندی ملت ومردم را به این جریان دینی واجتماعی، بیشتر ازپیش ساخت و امروز، جمعیت اصلاح، به حیث یک مرجع و ارگان قابل اعتماد دربین مردم مطرح میباشد.
جمعیت اصلاح، یگانه جریان ملی و افغانی است، که به طرف خودکفایی درحرکت بوده و متکی به مردم خود میباشد. پس وظیفهی هر مسلمان هدفمند است تا با پشتیبانی از برنامههای دعوتی و دینی جمعیت اصلاح افغانستان، درکنار این جریان ملی بوده و در حمل و تقویت ارزشهای والای اسلامی وملی با این جریان مساعی مشترک به خرج دهند