گزارش: نقیب الله “ابراهیمی” محصل شرعیات سلام – کندز.
صبحگاهان هزاران تن از اهالی نجیب شهر کندز با تمام شوق و علاقه بسوی چمن شاروالی هجوم می آوردند،براستی چگونه میتوان باور کرد آیا این جمع بزرگ از خود کار ندارند؟ حتی بعضیها تمام اعضای فامل خود را اعم از ذکور و إناث با خود میآوردند! تأثیر واقعی ایمان را اینجا مشاهده کردم.! نکته گویان راست گفتند که: هر انسان غلام عقیده و باور خود میباشد. ایمان و محبت با کتاب خدا یگانه وسیله ایست که این جمع انبوه را به سوی خیر رهنمایی نموده هرصبح پای شان را به این چمن میکشانید.
روز اول:
برنامه با تلاوت آیات چندی از کلام الله مجید توسط محترم قاری عبد الوهاب “مصلح” محصل پوهنتون سلام آغاز شد. در ردیف آن محترم مولوی سعد الدین “فرخاری” استاد دار العلوم عالی دینی تخارستان به جایگاه تشریف آورده حدیث مشهور “إنما الأعمال بالنیات..” را قراءت نموده پیرامون اخلاص صحبت نمودند و ایشان قبولیت اعمال را به دو چیز وابسته دانسته فرمودند: آیات قرآن و احادیث پیامبر اسلام (ص) صراحت دارند که خداوند “ج” عملی را که خاص برای او و مطابق سنت پیامبرش نباشد هیچگاه نمی پذیرد.
سپس محترم مولانا سید عبید الله “شریف” مهمان ویژۀ برنامه که از دورترین نقاط افغانستان تشریف آورده بود ، درس قرآنی را محورتوحیدویکتاپرستی بمدت یکساعت تقدیم نمود. ایشان یکتاپرستی را بحیث زیر بناء و اساسی ترین بخش دین معرفی نموده گفتند: عقیده، کار قلب است و دقیقا بر جوارح و اعضاء حکومت دارد، صلاح اعمال وابسته به صلاح عقیده و فساد اعمال به فکر و باور پوچ بستگی دارد. بناءً آموختن عقیدۀ اسلامی از منبع اصلی آن نخستین وجیبۀ انسان به شمار میرود.
احساس میکنیم که امروز را با عبادت آغاز کردیم و برای درسهای بعدی لحظه شماری میکنیم و همه مشارکین را در این احساس شریک میدانیم.
روز دوم:
اجتماع روزدوم با تلاوت از آیات روح بخش کلام الله مجید توسط قاری صاحب انعام الله آغاز شد.
بعدا مولوی صاحب برهان الدین استاد دار العلوم عالی دینی تخارستان در سی از مشکواة نبوّة پیرامون رحمت بی پایان الهی ارائه نمودند. ایشان همۀ هستی را نشانی از رحمت الهی دانسته آیات و احادیثی را در این رابطه به خوانش گرفتند. همچنان افزودند: در آخرت کسانی مستحق رحمت الهی خواهند شد که در دنیا به دیگران مهربان باشند.
سپس درس قرآنی توسط مهمان بزرگوار وعالم جید کشور مولانا سید عبید الله “شریف” آغاز شد. ایشان “واعتصموا بحبل الله جمیعا ولاتفرقوا” را موضوع درس آن روز قرار داده پیرامون اخوت ، وحدت و همبستگی صحبت های عالمانه ارائه نمودند. ایشان علت همه عقبماندگی های امروزی مسلمانان را ناشی از عدم تمسک به آیۀ فوق دانسته اشاره نمودند: محور اصلی و اساسی که امت مسلمه را در همه ادوار تاریخ جمع نموده و جمع خواهد کرد، همین حبل الله است؛ تا زمانیکه مسلمانان قرآن خدا را محور وحدت و همبستگی خود ساخته بودند سیادت و قیادت بشریت را در بخش اعظم جهان، به عهده داشتند و اسلام مقدس در قلوب غیر مسلمین از هیبت و مکانت خاصی برخوردار بود، و این همان نسخۀ ایست که رسول اکرم (ص) در عصر نبوّت عملا تطبیقش نموده اقوام مختلفی را که تشنۀ خون همدیگر بودند با هم متفق ساخت و در نهایت از ملیت های پراگنده، یک امت بزرگی را تشکیل دادند که الگویی در نیکبختی و سعادت، عزت و شرافت، تدیّن و تمدّن، حضارت و ثقافت برای نسلهای بعد از خود شدند.
ولی زمانیکه مسلمانان از محور اصلی دور شدند و نامهای بی ارزش و عصیبتهای بویگین آنان را به هر طرف متفرق ساخت، از یاری خدا محروم شده از انظار مردم افتیدند و جایگاهی را که داشتند از دست دادند؛ حتی امروزسخن بجای رسیده که بی ارزش ترین چیز را (خون، مال و آبروی) مسلمانان تشکیل میدهد.
حضور مردم اعم از ذکور و اناث در این برنامه بسیار پر رنگ بوده به نظر میرسد که دو برابر مشارکین دیروز را تشکیل میدهند. همه با کمال ادب در صفها منظم با حالت خاصی نشسته به پیام الهی گوش میدادند حتی در جریان صحبت، بعضی ها اشک خود را کنترول کرده نمی توانستند که این خود نمایانگر ایمان راسخ و کمال علاقه مندی شان به همچو برنامه های قرآنی را میباشد.
روز سوم:
بعد از افتتاح برنامه با تلاوت آیات قرآن مجید توسط قاری صاحب محمد ظریف رحمانی یکی از قراء مشهور افغانستان، محترم مولوی صاحب نور بیک عالم مشهور کندز پیرامون توحید صحبت داشتند. بعدا مولانا سید عبید الله شریف ماستر علوم قرآنی در رابطه به صفات اعتقادی، صفات عملی و صفات اخلاقی عباد الرحمن در قرآن و سنت صحبت عالمانه نموده خشوع و خضوع در نماز، اعراض کردن از لغو (کار و گفتار بی هوده)، ادای زکاة، انفاق فی سبیل الله، فرو بردن خشم و غضب، گذشت از خطاهای مردم، اتباع سنت و ترک خواهشات نفس، تحقیق و بررسی اخبار و پرهیز از پلان های عجولانه، عدم استهزای دیگران، عدم عیب گیری دیگران، پرهیز از القاب بد، پرهیز از گمان بد، پرهیز از غیبت دیگران، پرهیز از طعنه زدن به دیگران، پرهیز از دشنام دادن و فحش گفتن و حفاظت شرمگاه را از جمله صفاتی شماریدند که در قرآن کریم بیان شده. و حاضرین را تشویق نمودند که این مواصفات را در خود و دیگران در حدّ توان نهادینه سازند.
روز چهارم:
محترم قاری صاحب عطاءالله مطیع با تلاوت آیات چندی از قرآن کریم برنامه را آغازگر شدند و به تعقب آن محترم مولوی صاحب عبدالغیاث درس مختصر حدیث را پیرامون (حیاء، فضیلت و تأثیرات آن در اجتماع ) ارائه نمودوفرمودند که حیاء یکی از شاخه های ایمان است و بی حیایی یک فرد و یا یک جامعه نشانی از ضعف ایمان آنان میباشد.
سپس مولوی سید عبید الله “شریف” پیرامون (اهمیت خانواده و جایگاه زن در اسلام) صحبت همه جانبه نموده فرموند: اسلام است که زن را جزء بشریت به حساب آورده برایش مقام مادری و خواهری بخشیده و مسئولیت تربیت و تنظیم خانواده را بر دوش آن گذاشته است. قبل از طلوع خورشید جهانتاب اسلام، عربهای جاهلیت از وجود دختر در فامیل عار نموده آن را با کمال سخت دلی زنده بگور میکردند. بدتر ازآن، یهودیت و مسیحیت زن را انسان ندانسته همانند حیوانات با جامعۀ زن معامله میکردند.
ایشان بعد از صحبت زیاد پیرامون ارزش زن در اسلام، احترام به والدین و خدمت آنان، تطبیق ارشادات دین در خانواده، احترام متقابل در میان زوجین، کفائت در نکاح، بی تکلفی در ازدواج و توازن در مصارف را از جمله وسائلی شماریدند که نظام خانوادگی را مستحکم و خانواده را موفق میسازد.
همچنان فراموشی خدا، استفاده از وسائل خراب، اسراف و الگو پذیری از غرب ، بد گمانی ها و بی اعتمادی میتوانند که نظام خانوادگی را از هم بگسلانند.
روز پنجم:
همانند روزهای گذشته برنامه با تلاوت آیاتی از کلام الله مجید توسط قاری صاحب عبد الناصر یکتن از قاریان مشهور ولایت کندز، آغاز گردید، سپس محترم مولوی صاحب عبدالبصیر خطیب مسجد فیروز کوهی پیرامون محبت با خدا (ج) و دوستی با دوستان خدا و نشانه ها و آثار آن در دنیا و فضائل و امتیازات آن در آخرت احادیثی را قرائت نموده تشریح کردند.
بعدا مهمان ویژۀ برنامه، محترم مولانا صاحب سید عبید الله “شریف” پیرامون (حرمت خون انسان) صحبت همه جانبه نموده ارزش انسان را در روشنی آیات و احادیث با تفصیل بیان نمودند. ایشان در رابطه به عصمت خون، مال و آبروی انسان تأکید بیشتری نموده عدم تطیبق قوانین الهی، ضعف تربیه خانوادگی، فساد اخلاقی، تکیه و توکل به غیر الله، و فتواهای جاهلانه و غیر شرعی یک عده مغرضین را، از وسائل کثرت قتل و کشتاروناامنی در عصر کنونی بشمار آوردند.
روز ششم:
طبق معمول، روز ششم نیز تلاوت آیات قرآن کریم با صدای دلنشین قاری صاحب محمد عزیر “خطیبی” بر چمن شاروالی و گوشه های آن طنین انداز شد، و مولوی صاحب عبید الله “نظری” – رئیس فاکولتۀ شرعیات پوهنتون سلام فرع کندز – لحظات چندی پیرامون (ارزش سخنان نیک) در روشنی آیات قرآن و احادیث رسول الله – ص- صحبت نمود، ایشان نرمی در گفتار را یکی از صفات پیامبران الهی دانسته لهجۀ شیرین و بکار بردن واژه های تشویق کننده را از وسائلی دانستند که هردعوتگر به آن ضرورت مبرم دارند.
بعدا ماستر علوم قرآنی محترم مولوی سید عبید الله “شریف” رشتۀ سخن را به دست گرفته در رابطه به فکر آخرت، نشانه های ایمان به آخرت، آمادگی برای روز فردا و برخی از وسائلیکه آخرة را بیاد میآورد، صحبت همه جانبه نموده پیشدستی در کارهای خیر و اجتناب از بدیها را از نشانه های ایمان به آخرة دانسته ذکر خدا (ج)، تلاوة قرآن، اقامۀ نمازهای پنجگانه، ذکر مرگ و ترس حسابدهی و ایستادگی در حضور احکم الحاکمین را از وسائلی تذکر دهندۀ بعد از مرگ تلقی نمودند.
روز هفتم وآخرین روز برنامه:
برنامه با گردانندگی استاد سمیع الله “دانشیار” – معاون علمی پوهنتون سلام کندز- و تلاوت آیات کلام الله مجید با صدای روح بخش قاری صاحب عبد الغیور “فرقانی” – خطیب مسجد شیرآباد- افتتاح شد.
بعدا استاد محمد “عاطف” نکات چندی پیرامون برگزاری چنین اجتماعات ارائه نموده مسألۀ قدس و اوضاع کنونی مسجد الأقصی را با حاضرین شریک ساختند.
سپس مهمان عزیز ما مولوی سید عبید الله “شریف” آخرین درس شان را که در رابطه به (مسئولیت های مسلمان) با لهجۀ زیبا خدمت حاضرین محترم تقدیم نمودند.
پیامهای عام به همه مشارکین و پیامهای خاص و ویژه به علماء، محاسن سفیدان، جوانان، خواهران و مادران بخش اساسی درس امروز را تشکیل میداد. ایشان، با استفاده از فرصت خوبی که در اختیار داشتند پیام اصلاح را به جمعی که تعداد شان را فقط خدا میداند، و شاید هم از 8 الی 10 هزار نفر باشد، رسانیدند تا در پیشگاه ذات اقدس الهی ادای مسئولیت کرده باشند.
بعدا استاد نصیر احمد “نویدی” – رئیس شورای مرکزی جمعیت اصلاح افغانستان – نکات چندی را پیرامون قدس شریف ارائه نموده اخوت اسلامی و اتحاد امت را یک فریضۀ الهی و ضروت اجتماعی دانست که بدون آن آزادی قدس و سرفرازی امت مسلمه امکان پذیر نخواهد بود.
سپس مهمان بزرگوار و مدرّس برنامه ، اجتماع فهم قرآن کریم را با دعائیه طولانی شان که مدت نیم ساعت را در برگرفت اختتام بخشیدند. همه حاضرین مجلس دست نیاز به درگاه ذات ربّ العزت بلند نموده اشک میریزاندند و آمین میگفتند.
بالآخره این چمن که در هفت روز از آن نور می بارید مردم آنرا وداع گفتند. نا گفته نبایدگذاشت که مبلغ /202000(دوصدودوهزار افغانی) اعانه جمع آوری شد که در بخش خواهران کسی انگشتر خویش را نیز در صندوق اعانه برای نشر و پخش دین گذاشته بودند. واین مبالغ انشاالله بعد تادیه مصارفات برنامه به فعال ساختن رادیو اصلاح مصرف خواهدشد.
به امید موفقیت وپیروزی امت اسلامی وحاکمیت قرآن درزمین.