گزارش:
عبدالحق قادر زاده
عبدالرقیب رحیمی
دوره هفت روز فهم قرآن کریم که به تاریخ 7 سنبله 1394هش، آغاز یافته بود روز جمعه 13 سنبله مؤفقانه به پایان رسید. این درس قرآنی روزانه پس از نماز فجر در میدان سنگ مهر راه اندازی شده بود و هزاران تن از مرد و زن در آن شرکت داشتند.
این برنامه همه روزه با تلاوت آیات قرآنی آغاز می گردید و بعدا درس حدیث تقدیم می شد که متعاقبا، محترم شیخ القرآن مولانا عبدالصبور عضو شورای مرکزی جمعیت اصلاح و رئیس مجمع علمی علمای افغانستان همه روزه موضوعات مختلف را در روشنی قرآن کریم به برسی می گرفت، که در آتی موضوعات آن نام برده می شود.
روز اول موضع درس «دعا» بود که محترم شیخ القرآن مولانا عبدالصبور در روشنی سوره های فاتحه واخلاص در باره دعا صحبت نموده، همه را به دعا کردن و طلب کردن از الله تشویق نمودند.
درس روز دوم در باره توبه واهمیت آن از دیدگاه دین اسلام بود و محترم مولانا عبدالصبور گفت: توبه سبب محوه گناه است، الله توبه گنندگان را مغفرت كرده در باغ های بهشت جای می دهد، مأيوسي از دربار الله جل جلاله كفر است، بنده بايد مايوس نشود چون الله تمام گناها را ميبخشد.
روز سوم موضوع درس سود، معاملات ربوی و بانک های سودی بود. در این درس پیرامون سود و معاملات سودی از دید قرآن و سنت صبحت شد. از اضرار آن بالای اخلاق، عبادت و زندگی انسان مسلمان سخن گفته شد و برای دوری از آن جدا توصیه صورت گرفت.
درس روز چهارم مولانا عبدالصبور در باره بدست آوردن رزق حلال وراه های آن از دید اسلام بود و در آن گفتند: اسلام به كار كردن تشويق ميكند و طلب رزق حلال را فرض كرده است. رزق حرام مانع قبوليت عبادت ميگردد، سؤال كردن آبروی انسان را ميريزاند و مانع پيشرفت ماد و معنوی ميگردد.
روز پنجم در باره ضبط ونگه داری نفس و انحرافات خلاقی که دامن گیری مسلمانهاست، سخنرانی شد که چند فراز آن در آتی می آید::
كنترول فكر، لسان، چشم و جمله حواس ضروری است. تصاميم بايد در چوكات عقل، حكمت و علم گرفته شود. وسيله مهم ضبط نفس ايمان به الله و آخرت ميباشد. علم نافع، حكمت و عقلانيت هم در كنترول نفس رول مهم دارد.
كنترول غصه، شهوت نفس و شهوت جنس خيلی مهم است. غض بصر هم بسيار ضروری ميباشد و جوانان بايد از تنها بودن اجتناب نموده هميشه خود را مشغول نگاه بدارند و در اطاق تنها نباشند چون تنهائی باعث بدی ميشود.
حیاء و حجاب موضوع درس روز ششم بود. در این درس محترم مولانا عبدالصبور در روشنی قرآن و سنت سخنرانی نموده ضمن آن گفتند: حياء و ايمان باهم پيوسته اند. حياء از ايمان است و ايمان در جنت. بي حيايي دريچۀ شيطان است. وقتيكه كه حياء مرتفع شود ايمان هم زايل ميگردد. حجاب فرض و بی حجابی حرام و ممنوع است.
روز هفتم آخرین روز این دوره هفت روزه بود. محفل با شکوهی روز آخیر با شتراک هزاران تن از خواهران و برادران متدین شهر زیبای فیض آباد با تلاوت آیات از کلام الله مجید توسط محترم قاری عبدالستار از همکاران جمعیت اصلاح آغاز گردید، سپس استاد محمد عاطف رئیس پوهنتون سلام در کندز و مسؤول جمعیت اصلاح در زون شمال، پیرامون مسؤولیت مسلمانها در عصر حاضر صحبت نمود. بعد از آن محترم عبدالصبور فخری رئیس جمعیت اصلاح افغانستان مهمانان واشتراک کننده گان این دوره را خوش آمدید گفته به دنبال آن فعالیت های گوناگون جمعیت اصلاح را، که در بخش های مختلف و ولایات متعدد صورت می گیرد، به معرفی گرفت.
بعدا محترم مولانا عبالصبور مدرس این درس هفت روزه، درس آخیر خود را زیر عنوان «دعوت فریضه اسلامی و ضرورت بشری» تقدیم نمودند. ایشان به داعی بودن و اهمیت آن برای بقاء اسلام اشاره کرده، اشتراک کننده گان را به کار دعوتی تشویق کردند. این محفل ایمانی و قرآنی با دعایه جمعی حوالی ساعت 7 صبح مؤفقانه پایان یافت.