گزارش: عبدالخالق احسان
این ملت افغانستان اند که همیشه افتخار آفریدند و در تمام ادوار تاریخ با تقدیم فرزندان دلیر و مجاهدمردان ظلمستیز، ستمگران اشغالگر و متجاوز را به زانو در آورده و روزهایی را در تقویم کشور ثبت کردند، یکی از این روزهای افتخار آفرین هشتم ثور 1371، سالروز پیروزی ملت مجاهد افغانستان، در مقابل ارتش سرخ و مزدوران شان است، که به افتخار این روز ملی جمعیت اصلاح افغانستان – هرات (انجمن اخلاق و معرفت) میز گردی را تحت عنوان «بهار آزادی» صبحگاه هشتم ثور در مسجد جامع میرزا اسحاق تدویر نمود.
برنامه با تلاوت آیات روحبخش قرآنی با صدای دلنشین انجینیر جلیل احمد پویا و گردانندهگی استاد عبدالقدیر صالحی آغاز گردید.
درین میزگرد: محترمان قاضی محی الدین شکیبانی، مولوی سید عبیدالله و استاد عبدالروؤف مخلص هروی به کارشناسی موضوعاتی چون علل رشد اندیشه کمونیستی، پیامدهای کودتای سیاه هفت ثور، جهاد ملت افغانستان و نقش تنظیم ها در سالهای جهاد و پس از آن، مقایسه هفتم و هشتم ثور و همچنین علل و عوامل اتفاقات بعد از هشتم ثور، پرداختند.
کارشناسان این میزگرد عوامل ذیل را در رشد اندیشه کمونیستی موثر برشمردند:
نظام ناقص و نا توان که پاسخگوی نیاز های مردم نبود.
بی سوادی مردم، خصوصا دوری اقشار مختلف جامعه از اسلام.
فقر و مسکنت و وجود نظام طبقاتی.
غافل بودن علما از مسایل سیاسی کشور و همچنین جدایی ملت از علما.
پنهان کاری احزاب چپی.
همچنین این کارشناسان کودتای هفتم ثور را در واقع سرآغاز مشکلات امروزی جامعه و مردم افغانستان دانسته مشکلاتی از قبیل فروپاشی نظام اداری، ناامنی، مداخله خارجیها، فساد، فحشا و بیبند و باری، محاکمه های صحرایی و ارزش ندادن به خون انسانها و همچنان مشکل فقر را از پسامدهای این کودتای شوم برشمردند.
کارشناسان این میزگرد اتفاقات بعد از هشتم ثور را یکی از عوامل مقایسه این دو روز توسط برخی افراد ناآگاه خوانده و این مقایسه را توطئه ای بر علیه جهاد ملت افغانستان برشمردند. همچنین بر این نظر بودند که باید بین جهاد و عملکرد یکتعداد مجاهدین تفاوت قایل شد؛ زیرا جهاد مقدس است اما مجاهد مقدس و معصوم نیوده ممکن دچار اشتباه شود؛ لذا اشتباهات برخی مجاهدین و مسؤولان تنظیم های جهادی به معنای محکومیت جهاد نیست.
همچنین این کارشناسان در کنکاش اتفاقات بعد از هشتم ثور مداخلات خارجیها، نبودن برنامه مدون حکومت داری در نزد احزاب جهادی، مسایل سمتی و قومی و فروپاشی ساختارها و زیربناها و به طور ویژه فروپاشی ساختار حکومتی افغانستان و همچنین نفوذ یک تعداد کمونیستان سابق را در صفوف مجاهدین تاثیرگزار دانستند.
کارشناسان این برنامه جهاد را سهم همه ملت برشمرده و گوشه هایی از فداکاری و ایثار مجاهدین را روایت نمودند. همچنان ابعاد مثبت و تلاش های منظم و مفید تنظیم های جهادی مورد ارزیابی قرار گرفت و کوشش کسانی که به هر نوع در پی مخدوش ساختن چهره مجاهدین و جهاد افغانستان به صورت پروژه ای و سازمان یافته اند، مورد نکوهش قرار گرفت. در پایان نیز به سوالات حاضران پاسخ های کوتاه و مفید داده شد.