گزارش:کریمی
بی گمان بررسی و تحلیل اوضاع سیاسی، اجتماعی و تاریخی جوامع، برای ملت ها به ویژه به نسل جوان شان یک امر ضروری و نهایت ارزشی بوده که هر ملت با پرداختن به آن، اضافه بر اینکه از اصالت و هویت گذشته ی خود آگاه میگردد، آرمانها، اهداف و نقاط قوت و ضعف اش نیز نمایان تر می گردد؛ از همین جهت دفتر ساحوی مطالعات استراتیژیک و منطقوی افغانستان در هرات کنفرانس علمی را تحت عنوان« ریشه های تطرف دینی در میان مسلمانان و راه حل های آن » به تاریخ 7 عقرب 1393 در تالار بزرگ ستارة آسیا از ساعت 2 بعد از ظهر الی نماز عصر برگزار نمود که در آن جمع زیادی از فرهنگیان، علماء، محصلین، اساتید پوهنتون و سیاسیون اشتراک نمودند.
کنفرانس مذکور با گردانندگی استاد عبدالقدیر صالحی و تلاوت زیبای قرآنی که با صدای قاری غلام احمد فاضلی استاد دانشگاه قرائت می گردید آغاز یافت، متعاقب آن محترم استاد خلیل احمد جامی استاد پوهنتون هرات و مسؤول عمومی زون غرب جمعیت اصلاح، بحث تحلیلی ارزشمندی را تقدیم اشتراک کنندگان نمود. استاد جامی مبحث شان را در دو محور متمرکز نموده و عوامل اساسی و جذری تطرف (افراط گرایی) دینی در میان مسلمانان و جهان اسلام را برشمرد. ایشان ضمن بررسی اوضاع جهان اسلام و سیر تاریخی پدیدة تطرف در بین امت اسلامی، از طرح ها و برنامه-های نوین استعمار و جاهلیت حاکم در جهان پرده برداشت. وی مظالم وحشیانه و روز افزون قدرت های استعماری و ایادی آنها بر حرکت های اصیل اسلامی و مجموع امت اسلامی، و فهم ناقص و نامتوازن برخی از جریانات از آموزهای اسلامی را در رشد این پدیده مؤثر خوانده و از پیامدهای ناگوار آن، برای دعوت و امت اسلامی و سوء استفادة دشمن از مجریان این جریانات، خبر داد.
همچنان ابراز داشت که نباید هیچ گاه عملکردهای غیر انسانی این جریانات را معیار شناخت اسلام قرار داده و آنرا به مسائل اساسی و مبارکی چون جهاد، خلافت و حکومت اسلامی در اسلام مرتبط دانست.
در ادامه، محترم دکتور عبدالباقی امین رئیس مرکز مطالعات ستراتيژيک و منطقوی افغانستان و دکتورای علوم سیاسی، محور دوم این بحث را که پیرامون راه حل های پدیدة تطرف و چگونگی تعامل با آن را تشکیل می داد به بحث و کنکاش گرفت. ایشان ضمن اشاره و یادآوری برخی از عوامل اساسی که منجر به ایجاد و رشد این پدیده در میان ابنای امت اسلامی گردیده، به ذکر فرصت ها و راه حل آن پرداخت.
وی فهم و تطبیق همه جانبه و متوازن اسلام را به عنوان اساسی ترین راه حل پیشکش نموده و تبیین نمود که در نبود آن هیچ راهکار دیگر، منتج به نتیجه نمی گردد. همچنان ارایة الگوهای تمدنی از اسلام برای جهانیان را از مسؤولیت و اولویت های بنیادین حرکت ها، جنبش های اسلامی و عموم مسلمانان دانست. در خاتمه این مبحث اشتراک کنندگان نیز ضمن استقبال از مؤثریت این کنفرانس با طرح پرسش ها و تعلیقات شان سهم گرفتند. دعائیه محترم الحاج سید عبدالرحیم عاصمی ( خلیفه صاحب نوین ) پایان بخش این کنفرانس بود.