گزارشگر: عبدالخالق احسان
قرآن کریم قانون الله متعال برای رهنمایی و هدایت بشریت است؛ آموزش و رسانیدن پیام این کتاب همیشه جاوید، وظیفه همه مسلمانان می باشد، جمعیت اصلاح هرات (انجمن اخلاق و معرفت) به سلسله برنامه های اصلاحی خویش جهت زنده کردن برنامه های قرآنی در زندگی مسلمانان؛ نهمین دور هفتة فهم قرآنکریم را در صبحگاهان ایام مبارک ذی الحجه در استدیوم ورزشی هرات از شنبه 5 تا جمعه 11 میزان برگزار نمود.
این برنامه روزانه از ساعت 6 الی 7:30 صبح در چهار بخش برگزار می گردید: بخش اول تلاوت آیات کلام الله مجید، بخش دوم درس حدیث مبارک نبوی، بخش سوم درس قرآن کریم و بخش چهارم دعا.
نخستین روز این هفته با تلاوت آیات روح بخش قرآنی توسط قاری صاحب محمد ابراهیم خلیل آغاز گردید و جناب محترم حاجی مولوی صاحب سید محمد صمیم به تقدیم درس حدیث پرداخته و اهمیت شرکت به درس قرآن و فهم معانی آن را در روشنایی احادیث گهربار رسول معظم اسلام صلی الله علیه وسلم بیان داشتند.
سپس مولوی سید عبیدالله ماستر علوم قرآنی، استاد پوهنتون هرات و خطیب مسجد جامع میرزا اسحاق منحیث تقدیم کننده کامل دوره یک هفته ای فهم قرآنکریم، به ایراد سخن پرداخته و در مورد (اثرات حلال و حرام در زندگی دنیا و آخرت) صحبت نموده و بیان داشتند که حرام بودن برخی اعمال به معنی قید گذاشتن به زندگی و رشد و ترقی ما نیست بلکه بخاطر این است که حرام زندگی را بی برکت می کند، انسان را به درجه حیوان سقوط می دهد، قلب را تاریک می نماید، اولاد را بی تربیه به بار می آورد، مانع قبولی دعا می گردد و…
روز دوم هفته مبارک فهم قرآنکریم با تلاوت آیات قرآنی توسط قاری صاحب عبدالقدیر محمودی و درس حدیث توسط حاجی مولوی صاحب عبدالعزیز محمدی در مورد امیدواری به رحمت پروردگار عالم آغاز گردید.
متعاقباً مولوی سید عبیدالله در مورد (مفاسد اخلاقی، ضررها و راههای علاج آن) صحبت نموده و اسباب گسترش مفاسد اخلاقی را این گونه بر شمردند: رسانه های مبتذل، ضعف تعلیم و تربیه، بی توجهی والدین، غرور بیجای جوانان، بی پروانی عامه در سخنان شان، بی توجهی مسوولین دولتی و… که اسباب مفاسد اخلاقی را در جامعه مهیا نموده است.
برنامه در روز سوم نیز با تلاوت آیات قرآنی توسط قاری صاحب خیر محمد شروع شد و مولوی صاحب عبدالعزیز فایز درس حدیث را پیرامون اطاعت از رسول الله صلی الله وسلم تقدیم نموده و بیان داشتند که اطاعت از رسول الله واجب بوده و نتیجه آن رسیدن به بهشت برین می باشد. سپس مولوی سید عبیدالله در مورد (مشکلات خانوادگی، عوامل و راه حلها) صحبت همه جانبه را با استناد به آیات قرآنی تقدیم کرده و تفاوت خانواده از نظر اسلام و غرب را واضح ساخته و فرمودند: تشکیل خانواده در اسلام به منظور آسایش و آرامش بوده و بقای انسانیت را تضمین می کند. استاد در قسمت دیگری از سخنان شان فرمودند: عامل اصلی غیر معیاری بودن برخی خانواده ها، عمل نکردن به دستورات دین الهی است.
روز چهارم هفته که تعداد اشتراک کننده ها به 5000 خواهر و برادر رسیده بود، برنامه با تلاوت آیات کلام الله مجید توسط قاری صاحب محمد اسحاق شروع شده و مولوی صاحب ضیاء احمد فاضلی درس حدیث را پیرامون تزکیه نفس تقدیم نمودند. استاد فاضلی اسباب تزکیه نفس را اینگونه برشمردند: ایمان، التزام به فرایض، انجام نوافل، تلاوت، ذکر، دوری از گناه و معصیت و…
سپس مولوی سید عبیدالله به ایراد سخن پرداخته و در مورد ( نقش ذکر، دعا و استغفار در زندگی) صحبت همه جانبه را تقدیم نموده و فرمودند: همانگونه که جسم ما به تغذیه و رشد و نمو نیاز دارد، قلب و روح مان نیز نیازمند تقویه می باشد که ذکر و دعا غذای روح بوده و قلب انسان را رشد و پرورش می دهد. استاد در قسمتی از سخنان شان بیان داشتند که برای دعا و ذکر زمان و مکان مشخصی تعیین نشده است و ما می توانیم در هر جا و در هر زمانی به ذکر و یاد الله پرداخته و دست نیاز به سوی پروردگار بی نیاز بلند کرده و راه حل تمام مشکلات خویش را از او بخواهیم.
روز پنجم هفته فهم قرآنکریم با تلاوت آیات روح بخش قرآنی توسط قاری صاحب عبدالحلیم مختار آغاز گردید و به تعقیب آن، استاد عبدالباری قانت استاد پوهنتون هرات و مسئول اسبق زون غرب جمعیت اصلاح افغانستان در مورد دوستی و دشمنی صحبت کرده و فرمودند: درگیری بین حق و باطل در طول تاریخ زندگی بشر ادامه داشته و دارد و بر ما لازم است که با مؤمنان دوستی کرده و با کافران دشمنی بورزیم.
درین روز مولوی سید عبیدالله در مورد (مسئولیت های شرعی مسلمانان در عصر حاضر) صحبت نموده و مشکلات جامعه افغانی ما و امت اسلامی و جهان بشریت را یاد آوری کرده و خاطر نشان کردند که ما در مقابل همه این نابسامانی ها مسوولیت داریم و باید در حد توان خویش تلاش نموده و اسلام واقعی را به دیگران معرفی کرده و خود ما الگوی نیکویی از مسلمانی باشیم.
ششمین روز هفتة فهم قرآنکریم با تلاوت آیات قرآنی توسط قاری صاحب لعل محمد عمران و درس حدیث در مورد فضیلت روز عرفه و عید توسط مولوی
صاحب حمیدالله حنیف آغاز شد و مولوی سیدعبیدالله تحت عنوان (بیداری اسلامی؛ نوید بخش آیندة درخشان) به ایراد سخن پرداخته و نگاهی گذرا به تاریخ اسلام انداخته و از دورة های درخشان و انحطاط مسلمین و در نهایت، سقوط خلافت اسلامی صحبت کرده و دستاوردهای بیداری اسلامی که گسترش روز افزون اسلام در سطح جهان نماد آن است؛ را بر شمردند.
آخرین روز هفته فهم قرآن کریم که با استقبال بی نظیر مردم مسلمان هرات برگزار گردید، مصادف بود با روز جمعه نهم ذی الحجه ( روزعرفه)؛ برنامه با تلاوت آیات قرآنی توسط مولوی صاحب خلیل الله محمدی خطیب مسجد جامع امام الانبیاء و گردانندگی استاد عبدالقدیر صالحی آغاز گردید. استاد نصیراحمد نویدی رئیس شورای مرکزی جمعیت اصلاح افغانستان نخستین سخنران این روز بوده و به نمایندگی از جمعیت اصلاح افغانستان سلام های برادران و خواهران ایمانی را از سراسر کشور به اشتراک کننده ها تقدیم نمودند و یاد آور شدند که این برنامه قرآنی در سایر ولایات کشور نیز اجرا می گردد و خواهران و برادران به صورت گسترده درآن شرکت می ورزند. استاد نویدی یادآوری نمودند که قرآن کریم همه ما را متحول می¬سازد و ما را متوجه مسوولیت ما نسبت به خانواده و جامعه مان می سازد؛ چون قرآن کتاب تمدن سازی است که جامعه انسانی را سروسامان می دهد و در مراحل زمانیِ که قرآنکریم در زندگی ما مسلمانان حاکم بود؛ قافله سالار تمدن انسانی بودیم.
سپس مولوی سید عبیدالله پیرامون (توحید و اخلاص) صحبت نموده و بیان داشتند که توحید مظهر زندگی مسلمان است و بدون باور به توحید و اخلاص نمی توان خود را مسلمان نامید و باید تمام زندگی ما، عبادت ما، تجارت ما، سیاست ما، فرهنگ ما، عرف و عادات ما و تمام هست و بود ما؛ در محور توحید چرخش داشته باشد.
ایشان تأکید کردند که باید شفا، روزی، صحت، رفاه، امنیت، اقتصاد، سازندگی، آرامش و همه چیز را از الله متعال بخواهیم.
استاد، با اشاره به تلبیه حجاج تأکید کرد که باید همیشه در خدمت الله متعال باشیم و دساتیرش را اجرا کنیم و تکبیرات تشریق ( الله اکبر، الله اکبر، لااله الاالله و الله اکبر الله اکبر و لله الحمد) را رمز توحید قلمداد کرده و از اشتراک کننده ها خواستند که تکبیرات را به آواز بلند تکرار نمایند. همچنین مصارف این هفته از سوی ایشان بگونة لیست وار برای اشتراک کنندگان شرح شد و از همه خواهران و برادران تقاضا شد تا در تمویل مصارف هفته فهم قرآن کریم سهم بگیرند که خواهران و برادران نیز با همت بالای خویش نقش خویش را در تمویل مصارف این هفته بخوبی ایفاء نمودند.
هفتة فهم قرآن کریم در حالیکه در روز شنبه با حضور 2هزار نفر شروع شده بود، در روز جمعه با اشتراک بیش از 15 هزار خواهر و برادر هموطن با دعاییة همه جانبه و سوزناک قاضی صاحب حقیق استاد پوهنتون هرات به پایان رسید.
در خاتمه از خداوند متعال برای تمام کسانی که در برگزاری این هفته نقش داشتند، فرد فرد برادر و خواهری که در تمویل این برنامه سهم گرفتند، کسانی که در جهت ایجاد امنیت و نظم و ایجاد فضایی مناسب برای درس قرآن کریم در استدیوم ورزشی هرات حصه گرفتند و کسانی که شب و روز خویش را در خدمت هفتة فهم قرآن کریم صرف نمودند، اجری بی پایان و مزد اخروی را مسئلت داریم. خداوند متعال در جهود همة خواهران و برادران ایمانی مان برکت عنایت فرماید و آنها را در اجرای چنین برنامه های انگیزه دهندة اسلامی توفیق مزید عنایت فرماید. والله المستعان و هو السمیع البصیر.
One Comment
شمس الدین حیدری
الله تعالی درجهود برادران وخواهران دین دوست برکت عنایت فرماید وآنانیکه درین برنامه ایمانی شرکت ورزیدند الله تبارک وتعالی اجربی پایان نصیب شان نماید. واین سلسله پیام رسانی دینی جاویدان باشد.