گزارش و عکس: عبد القوی حمّاد
هفتهء فهم قرآن کریم در میدان سنگ مهر شهر جدید شهر فیض آباد ولایت بدخشان، روز شنبه 22 سنبله از ساعت 5:30 صبح آغاز گردیده بود، روز جمعه 28 سنبله 1393 هـ ش با حضور داشت هزاران تن از مردم شهر فیض آباد اعم از مرد و زن خاتمه پیدا کرد.
در این دورهء هفت روز مجلس قرآنی مفاهیم دینی و ایمانی با شرح زیر توسط استاد عبد القادر نایل ارایه گردید:
روز اوّل درس:
استاد محترم نایل موضوع درس امروزی شان را “معرفی قرآن کریم و نقش آن در زندگی انسانها” برگزیده بودند اشارهء داشتند که اگر به قرآن عمل صورت گیرد، نقش و تأثیر آن در زندگی فردی و اجتماعی إنسانها در جامعه حس می شود.
روز دوّم درس:
موضوع درس امروز “عقیده” یکی از چهار بخش تمام مفاهیم قرآنی (از دیدگاه امام غزالی رحمه الله) بود که استاد محترم در پهلوی اینکه تعریفی از عقیده و رابطهء انسان با الله متعال را ارائه دادند، به فروپاشی نظام خانوادگی در غرب وتلاش غربیها برای گسترش این فاجعه به کشورهای اسلامی اشاراتی نیز فرمودند.
ایشان اضافه کردند: کسانیکه به نام آزادی وحقوق بشر انسانها را از قانون الهی دور میسازند، موجودات بسیار حقیر اند ودر حقیقت با نسل بشر جفا وستم میکنند.
روز سوّم درس:
در روز سوّم درس با اشتراک هزاران تن از مشترکین این محفل موضوع درس “عقیده (ایمان به آخرت)” انتخاب شده بود که استاد نایل در مورد فرشتگان، یکی از مهمترین و با عظمت ترین مخلوقات الله متعال فرمودند: فرشتگان یکی از مخلوقات الله متعال است که مدیریت نظام این جهان را به فرمان الله متعال بدوش دارند و پس از ایمان به الله متعال ایمان به آنها از واجبات شمرده می شود. و کسی که به یکی از فرشتگان ایمان نیاورد، مسلمان شمرده نمی شود.
ایشان فرمودند: کتابهای آسمانی منهج درسی و معلمین این کتابها پیامبران علیهم السلام اند.
در رابطه به جمع آمد جمع غفیری از مردم در این مجلس استاد محترم فرمودند: این مجلس در پهلوی اینکه یک برنامه اخرویست، شامل رهنمائیهای مفید برای همین دنیا نیز میباشد. اگر نصف ما به فکر صحنههای قیامت باشیم، در جامعه ما خوبی وصلاح حکمفرما میشود. و ایشان ضمن سخنان شان ایمان سازی را مهمترین وسیله برای انسانسازی در جامعه به شمار آوردند.
استاد نایل اضافه نمودند: یکی از اهداف مهم این برنامه ایمانسازی ومحکم نمودن پیوند بنده با پروردگار میباشد. ببینید، خیر وآرامشی را که این مجلس به این شهر آورده است، سیمینارهای یک ملیون دالری هم آورده نمی تواند، این یکی از بارزترین خوبی های این محفل قرآنیست که شما هم جزء آنید.
روز چهارم درس:
در چهارمین روز درس قرآن موضوع انتخاب شده “عبادات در قرآن” بود که استاد نایل در جریان درس شان فرمودند: هدف از انجام تمام عبادات در زندگی انسانها بجا آوردن احکام الهی میباشد. با آنکه دانستن حکمت احکام الهی کاریست خوب، اما قبول احکام هیچگاه مربوط به فهم حکمت احکام نمیشود. ما انسانها باید تمام احکام الهی را با دل وجان قبول کنیم، بدون اینکه بدانیم چه حکمتی در این عبادت نهفته است. در دین مان مصلحت نگر نباشیم، بلکه بندگی الله متعال را مد نظر داشته باشیم، تا مصلحت نگری را.
ایشان فرمودند: عبادت و بندگی در نماز، روزه و حج خلاصه نمیشود، بلکه اقامه نظام الهی نیز شامل عبادات است.
در باره کسانیکه بالای مصارف حج احتجاج دارند که پول ما برای رفاه و آسایش سردمداران و یا علیه دیگر مسلمانان به مصرف می رسد، فرمودند: بعضیها با یک مثقال مغز ویک ونیم متر قواره در مقابل احکام الهی یاوه گویی میکنند.
استاد محترم اضافه کردند: امام ابن قیم رحمه الله می گوید: در عبادت دو عنصر وجود دارد: 1- نهایت محبت 2- نهایت خشوع و تابع داری. در عبادت تغذیهء روح و قلب باید همراه باشد.
در پیوند به اوضاع سیاسی کشور فرمودند: اگر سیاستمداران ما، دانش سیاسی میداشتند وسیاستمدار میبودند نه خود را این چنین رسوا میکردند ونه کشور وملت را در رنج و زحمت می گذاشتند.
روز پنجم درس:
در پنجمین روز از مجلس قرآن “معاملات در قرآن (خانواده)” موضوع درس برگزیده شده ایشان بود.
در این درس از اساسات خانواده: 1- تکافل اجتماعی 2- عدل و مساوات 3- مودت و رحمت … بحث مفصلی صورت گرفت.
روی مسئلهء حقوق خانواده: 1- حسن معاشرت و برخورد نیک 2- خرده گیری 3- حق میراث (بالأخص برای خانمها) 4- حق مصاهرت.. نیز روشنی انداخته شد.
در ضمن استاد محترم فرمودند: این مجلس برای شیخ القرآن شدن نیست، هدف ما پرورش ایمان و بیدارسازی آن است. قرآنکریم تنها کتاب تعویذات و دم کردن نیست، بلکه برای همه ما و در همه ابعاد زندگی ما خیر و هدایت دارد. قرآن یک کتاب جامع و فراگیر میباشد و هرکسیکه آنرا تجزیه کند، خودش ناچیز و سبکسر میگردد. هرکسی به این فکر باشد که قرآن برای او هدایتی ندارد، سخت در گمراهی و اشتباه واقع شده است و هرکسیکه تصمیم بگیرد قرآن را خُرد بسازد، خودش خُرد و ناکام میشود.
روز ششم درس:
“اخلاقیات در قرآن” موضوع ششمین روز این مجلس قرآنی بود که استاد محترم به نکات زیر از اخلاق اشاره فرموده و اخلاقیات را به تزیینات تعمیر تشبیه دادند:
– عقاید اصل و اساس تعمیر را دارد
– اسکلیت آن عبادات و معاملات است
– رنگ ظاهری آن اخلاقیات است
– ارزشهای اخلاقی در اسلام حیثیت زیبا ساختن تعمیرات است
– ارزشهای اخلاقی حیثیت روح و جسد در بدن نسبت به دیگر بخشها را دارد.
– مهمترین اخلاق انسان انقیاد او در مقابل الله متعال میباشد.
– اخلاقیات قرآن تمام افکار، گفتار ورفتار انسان را در بر میگیرد.
– وفای به تعهدات یک بخش بسیار مهم از اخلاقیات اسلام میباشد.
– بیتفاوتی ما به نماز واخلاقیات آن سبب عدم تاثیر نماز در زندگی ما شده است.
– اخلاق در زکات، حج، معاملات و اخلاق در امانت داری در زیبندگی عبادت و قبولیت آن تأثیر به سزایی دارد.
روز هفتم و آخرین روز درس:
روز جمعه و آخرین روز که هزاران تن از برادران و خواهران از سرتاسر شهر فیض آباد اشتراک جسته بودند که اشک شوق و اشتیاق را از چشمان هر مسلمان دلسوز جاری می ساخت، با تلاوت آیات ملکوتی توسط قاری محبوب الله آغاز شد، سپس مولوی نقیب الله حمید به نمایندگی از دفتر مرکزی جمعیت اصلاح به سخنرانی روی مسئله بیداری اسلامی پرداختند و حاضرین را از برنامه های شومی که باعث سستی مسلمانان می شود، برحذر داشتند. ایشان از حاضرین مجلس درخواست نمودند تا جمعیت اصلاح را در راستای امور خیر تنها نگذارند و دوشا دوش با آنها همکاری نمایند.
سپس مولوی فضل الدین تقی درس حدیث شان را زیر عنوان: هر آنچه را که به خود می پسندی به دیگران بپسند نیز ایراد فرمودند.
بعدا استاد محمد نادر واثق مسئول عمومی برنامه از همه برادران و خواهرانی که در این راستا به نحوی همکاری داشتند ابراز سپاسگزاری نمودند.
در اخیر استاد محترم عبد القادر نائل مرور گذرا بر دروس روزهای گذشته داشتند و از مردم درخواست عام نمودند تا برای بیشتر متمسک شدن و آشنا شدن به آموزه های قرآنی و عمل به آن حرکت نمایند و ایشان فرمودند قرآن را یگانه قانون و راهنمایی بشریت است که انسانها را به سوی خیر و فلاح می کشاند..
محفل حوالی ساعت 7:30 صبح با دعائیه استاد عبد القادر نایل اختتام پذیرفت.
2 Comments
سدید
الهم ثبت اقدامهم
حمّاد
اللهم آمین یا رب العالمین