گزارش: کریمی
زون غرب جمعیت اصلاح افغانستان به تاریخ 1/3/ 1393 کنفراسی را تحت عنوان « دین و استبداد» با حضور داشت جمع کثیری از دانشجویان، اساتید پوهنتون، علماء، فرهنگیان، فعالان سیاسی و مدنی در تالار کنفرانس¬های موسسة تحصیلات عالی غالب برگزار نمود.
کنفرانس مذکور از ساعت 2:00 بعد ظهر روز پنجشنبه با تلاوت زبیای قرآنی آغاز گردید. متعاقباً کنفراس با گرداننده¬گی استاد عبدالقدیر صالحی و ارائه دو مبحث جداگانه پیرامون « دین و استبداد» توسط هر یک محترم دکتور فضل الهادی وزین عضو شورای مرکزی جمعیت اصلاح و استاد پوهنتون سلام و محترم استاد عبدالرزاق احمدی استاد دانشگاه هرات پی گرفته شد.
اولین مبحث این کنفرانس توسط محترم دکتور فضل الهادی وزین ارائه گردید، که محورهای اصلی آن را ماهیت و چیستی استبداد، مفهوم دین و رابطة اسلام و استبداد را تشکیل می¬داد. ایشان اسلام را دین عدالت و رحمت خوانده که همواره با هر نوع بی عدالتی ظلم و استبداد در ستیز بوده و خواهان تحقق آزادی، حق طلبی و حق محوری است. همین طور نظام سیاسی اسلام و سیر تاریخی آن را به بحث گرفته و آن را نظامی متوازن، متعادل، متکامل و مبتنی بر ارزش های چون شورا، آزادی رأی، حق انتخاب و… عنوان نموده، که همواره به منظور تأمین عدالت و اقامة نظام عدل الهی( اسلام) در تکاپو بوده است. وی منزوی نمودن نظام سیاسی اسلام و ترویج استبداد را که بعضاً حکام خودکامه کشورهای اسلامی به آن رنگ و بوی دینی داده اند را، ناشی از تهاجم همه جانبة استعمارگران شرق و غرب علیه اسلام و غفلت و انحطاط مسلمین در قرون اخیر دانست.
همچنان امت اسلامی را از جمله بزرگترین قربانیان استبداد در گذشته و حال دانسته و تبیین نمود که در حال حاضر ملت های مسلمان به صورت عام و حرکت-های اسلامی به صورت خاص در سراسر جهان مورد ظلم، استبداد و خشونت حکومت-های خودکامه و دست نشاندة استعمار جهانی قرار دارند.
در ادامه به ذکر برخی از علایم و پیامدهای زیانبار این پدیده در جهان اسلام پرداخته و پارا دوکس های گفتاری و رفتاری که غربگرا ها و سیکولارها زیر نام دیموکراسی، مخصوصاً در جوامع شرقی و اسلامی از جمله مصر، تونس، الجزایر، ترکیه و… به آن دست یازیدن نیز، اشاراتی داشت.
در امتداد کنفرانس، محترم استاد عبدالرزاق احمدی استاد پوهنتون هرات نیز، مبحث تفصیلی را پیرامون موضوع ارائه نمود. محور این بحث را علل و عوامل ظهور و چگونگی رشد پدیدة استبداد و بازتاب آن در عرصه سیاست و حکومت تشکیل می داد. هم چنین وی به برخی از فاکتورها و پیش زمینه های عمدة که موجب بروز استبداد بنام دین در جوامع اسلامی گردیده اشاراتی داشته و عدم فهم صحیح از اسلام و قرائت خشن و نادرست از آن را از مهم ترین عوامل عنوان نمود. در خاتمة این مباحث اشتراک کنندگان نیز، با طرح سوالات و تعلیقات شان در این مباحث سهم فعال گرفته و موضوعات مطرح شده را مورد کنکاش قرار دادند.