بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش: کریمی
از زمانی که رب العالمین بنی آدم را آفرید، برای هدایت و رهنمائی شان، دین و پیام خود را بر پیامبری از پیامبرانش _علیهم السلام_ فرستاد؛ تا باشد این مخلوق با کرامت را به منزل مقصود رهنمائی نمایند. که در نهایت آخرین آئین و کتاب جاویدانی اش را بر خاتم پیامبران، حضرت محمد مصطفی صلی لاله علیه وسلم فرستاد.
پیامبری که رحمتی است برای تمام هستی، و با آمدنش مسیر تاریخ را متغیر و دگرگون ساخت و فضای ظلمانی آن روزگار را نورانی و تابان نمود، و بشریت را از حضیض حیوانیت به مسیر انسانیت، و از لجنزار تباهی و هلاکت، بسوی ساحل نجات کشاند. شخصيتي که ویژگی ها و خصوصیات برازنده ای در وی نهفته است که وصف آن را نمی توان ابراز کرد.
آری ! محمد مصطفی صلی لاله علیه وسلم سر تاج کلیه اولاد آدم و تمام بنده گان مقرب الله متعال است، که الله رب العزت وی را برای ابلاغ و ادای بزرگ ترین رسالت و آئین جاودانی اش ( اسلام ) برگزید؛ آئینی که تا پایان این گیتی باقی بوده و پاسخگوی تمام نیازمندی های بشریت است. بدون تردید هر مسلمان به عنوان پیرو آن حضرت صلی لاله علیه وسلم و به منظور نیل به سعادت دارین، خود را به تبعیت و پیروی از سنت و سیرة شان موظف می داند.
اما چگونه می توان به صورتی درست و سنجیده از سنت و روش پیامبر صلی لاله علیه وسلم پیروی کرد؟ ناگفته پیداست که پیروی درست از آن بزرگوار، در صورتی میسر است که از معلومات و شناخت کافی در مورد سیرت و زندگانی شان برخوردار باشیم. تأکید بر آشنائی و شناخت با سیرت رسول الله صلی لاله علیه وسلم از آن جهت است که علاوه بر قرآن کریم، همین روش عملی رسول اکرم صلی لاله علیه وسلم بود که مومنانی معتقد و فداکار و داعیان و مجاهدانی پرتلاش و خستگی ناپذیر پرورانید که با جهاد و دعوت شان، اسلام جهانی شد.
یدون شک امروزه امت اسلامی و ملت عزیز ما بیش از هر زمان دیگری، به فهم صحیح و شناخت همه جانبة سنت و سیرت رسول اکرم صلی لاله علیه وسلم و الگو پذیری عملی از آن نیازمند است، به شناخت پیامبر صلی لاله علیه وسلم ، به هدایت و ارشاد او، به راه و روش او، به تعالیم و برنامه های او، به شخصیت وی که رحمت بود برای تمام عالمیان، آری! امروز پیام و درس پیامبر صلی لاله علیه وسلم برای امتش و برای همة انسانیت درس رحمت و سعادت، اخلاق و کرامت ، آزادی و عدالت، وحدت و برادری، جهاد و دعوت، درس عالم شدن، درس قوی شدن، درس عزت و سر بلندی و آزادگی است. لذا؛ بررسی و مطالعة سیرت و زندگانی چنین فرزانه ای نهایت مهم می نماید و اهمیت ویژه ای برای امت اسلامی و پیروان راه، و علم برداران دعوت مبارکش دارد، ضمن اینکه رسالت ما به حیث یک مسلمان نیز از ما چنین می طلبد.
به همین جهت دفتر ساحوی جمعیت اصلاح افغانستان در هرات ( انجمن اخلاق و معرفت ) و به منظور پر بار شدن و استفاده بهینة تعطیلات زمستانی محصلین، متعلمین و عموم شهروندان متدین هرات اعم از خواهر و برادر، در آغازین روزهای ماه ربیع الاول دورة یک هفته ای سیرت رسول الله صلی لاله علیه وسلم را در مسجد جامع خرقه مبارکه، از تاریخ 14 الی 20 جدی 1392 برگزار نمود که الحمد لله مورد استقبال خواهران و برادران قرار گرفت.
همچنین در آخرین روز این هفته، کنفرانسی تحت عنوان « بهترین الگوی بشریت» بعد از اقامه نماز جمعه با حضور داشت شماری از علماء، اساتید پوهنتون، محصلین و سایر اقشار متدین هرات اعم از خواهر و برادر، برگزار گردید.
کنفرانس مذکور به گردانندگی استاد نثار احمد احمدی و تلاوت آیات ملکوتی کلام الله مجید، آغاز گردید. متعاقب آن محترم مولوی حمید الله حنیف خطیب مسجد جامع شیخ ها و مدرس این هفته، آخرین درس این دوره را با زبان شیوا، که شامل « حجة الوداع» و چگونگی رحلت رسول اکرم صلی لاله علیه وسلم بود ارائه نمود. ایشان توصیه هایی که رسول الله صلی لاله علیه وسلم در خطبة تاریخی « حجة الوداع» به امت نمودند را به بحث گرفته و بر اهتمام و التزام همه جانبة امت اسلامی، به تمامی آنها و مجموع سنت و سیرت رسول الله صلی لاله علیه وسلم تأکید نمود.
محترم مفتی محمد سرور مسئول دارالعلوم هرات یکی از سخنرانان این کنفرانس، مبحث سودمندی را تحت عنوان « نقش مسجد در دعوت رسول الله صلی لاله علیه وسلم » تقدیم اشتراک کنندگان نمود. ایشان بیان داشت که مسجد در دعوت رسول الله صلی لاله علیه وسلم جایگاه و نقش محوری داشته و همه امور اسلام و مسلمین از طریق آن، سازماندهی میگردد. اما متأسفانه که با گذشت زمان جایگاه و نقش آفرینی واقعی مساجد، به علت اهمال و بی توجهی مسلمین و مظالم و توطئه هایی که از جانب دشمنان اسلام علیه آن، صورت می گیرد؛ بگونه ای کم رنگ شده،که منحصر به اقامة نمازهای پنجگانه و جمعه گردیده است. حال آنکه مسجد در عصر رسول الله صلی لاله علیه وسلم و خلفاء راشدین رضی الله عنهم سنگر اصلی دعوت، تربیت و جهاد بود. مسجد به مثابة دانشگاه علمی، تربیتگاه روحی، فکری و نظامی، محل قضاوت، مشوره دهی، تصمیم گیری و حل مشکلات اجتماعی و اقتصادی مسلمین، و مرکز ارشاد، تجهیز و فرماندهی سپاهیان راه دعوت الی الله و جهاد فی سبیل الله بود.
همچنین ایشان اشاراتی داشت به دسیسه ها و ویرانگری های تازة استعمارگران و حکام ظالم سرزمین های اسلامی که علیه مساجد به راه انداخته اند. وی به آتش کشاندن و شهادت نماز گذاران و تحصن کنندگان مسجد رابعه عدویه توسط رژیم کودتاگر مصر، شهادت مسجد شیخ فیض در ایران، و ممانعت از جوانان و نوجوان در تاجکستان را نمونة کوچکی از آنها دانست. و بر بیداری و پیوند هر چه بیشتر جوانان مسلمان با مساجد و احیای جایگاه و نقش آفرینی واقعی آن، تأکید نمود.
در امتداد این کنفرانس، محترم جنرال عبدالحمید حمیدی آمر امنیت قومندانی امنیه ولایت هرات نیز به ایراد سخن پراداخت. وی برگزاری چنین جلساتی را ضروری دانسته و بر اهمیت و موثریت آن در اصلاح و آگاهی جامعه، اذعان نمود. همچنین با استناد به آیات قرآنی رسول الله صلی لاله علیه وسلم را الگوی تمام عیار برای بشریت دانسته و بر اتباع و پیروی همه جانبه از سیرت و سنت رسول الله صلی لاله علیه وسلم در همه جوانب زندگی تأکید کرد. همین طور نقش دین را در تأمین امنیت حیاتی خوانده و ابراز داشت که در جامعه ای که دین و شریعت ناب نبوی صلی لاله علیه وسلم حاکم و جاری باشد در آن جامعه امنیت به تمام معنی بوجود می آید. ایشان ناهنجاری ها و نابسامانی عدیدة امت اسلامی، مخصوصاً جامعة افغانی ما را ناشی از عدم فهم صحیح و دوری از دین، خط مشی رسول الله صلی لاله علیه وسلم و سلف صالح امت (رضوان علیهم اجمعین) عنوان نموده و بر فراگیری و التزام هر چه بیشتر آموزه های دینی و تداوم فعالیت و مبارزة سنجیده علماء و مبارزان اسلامی، با استعمار نوین و دشمنان اسلام تأکید نمود.
در خاتمة این کنفرانس، محترم استاد عبدالباری قانت مسئول زون غرب جمعیت اصلاح افغانستان و رئیس انجمن اخلاق ومعرفت نیز، بحث مختصر و زیبایی را پیرامون شخصیت رسول اکرم صلی لاله علیه وسلم از دیدگاه دانشمندان و رهبران غیرمسلمان جهان، ارائه نمود. ایشان با استناد به اقوال دانشمندان غیر مسلمان، شخصیت بی نظیر رسول اکرم صلی لاله علیه وسلم را از تأثیر گذارترین شخصیت های بشریت عنوان نموده، که توجه رهبران و ملت های زیادی به جناب شان صلی لاله علیه وسلم معطوف گردیده است. همچنان ضمن ستایش از استقبال پرشور جوانان و سایر اشتراک کنندگان این دوره، توفیق مزید عمل را برایشان استدعا نمود. پایان بخش این کنفرانس دعائیة محترم الحاج مولوی عبدالحمید خطیب مسجد جامع خرقه مبارکه، و اقامة نماز عصر بود.
قابل یاد آوری است که سایر مباحث و درس های این هفته، که همه روزه به مدت یک و نیم ساعت توسط اساتید پوهنتون و علماء توانای شهر هرات، به پیش برده می شد، قرار آتی می باشد:
1_ سیرت نبوی صلی لاله علیه وسلم از تولد تا رحلت آن مبارک در هفت درس همه روزه توسط مولوی حمید الله حنیف خطیب مسجد جامع شیخ ها و استاد دانشگاه
2- بعد اخلاقی شخصیت پیامبر معظم اسلام صلی لاله علیه وسلم ، توسط پوهنمل قاضی محمد صدیق حقیق استاد پوهنتون هرات
3_ بعد اجتماعی شخصیت پیامبر معظم اسلام صلی لاله علیه وسلم ، توسط مولوی عبد العزیز محمدی استاد دارالعلوم هرات
4_ بعد سیاسی شخصیت پیامبر معظم اسلام صلی لاله علیه وسلم ، توسط پوهندوی عبدالرئوف مخلص استاد پوهنتون هرات
5_ نقش زنان در دعوت پیامبر معظم اسلام صلی لاله علیه وسلم توسط مولوی خیل الله محمدی خطیب مسجد جامع امام الانبیاء
6_ وظیفه ما در قبال پیامبر معظم اسلام صلی لاله علیه وسلم توسط مولوی صاحب سید مودود
One Comment
فصیح الله- مرکزی زون-
ماشاءالله
الله متعال این جهد مبارک و عظیم را از برادران مخلص ما قبول فرماید. امین یارب العالمین