گزارش از: اصلاح ملی
مجمع علمی علمای افغانستان به خاطر معرفی شخصیت امام ابوحنیفه رحمه الله کنفرانس شکوهمندی را به تاریخ 15 قوس سال جاری در مسجد جامع حضرت زکریا کابل برگزار کرد.در این کنفرانس جمعی زیادی از علما، اساتید دانشگاه ها، محصلین، متعلمین و عامه مردم دین دوست شرکت کرده بودند.
این محفل با گردانندگی استاد علیم داد و تلاوت قرآن کریم توسط قاری عبدالمتین درست ساعت 2:00 بعداز ادای نماز جمعه شروع گردید.
نخستین سخنران محفل، محترم مولوی ضیا احمد فاضلی مدیر مدرسه احیاء العلوم – هرات- و استاد دانشگاه هرات بود. ایشان روی برخی از اخلاق اجتماعی امام ابوحنیفه تماس گرفتند.
استاد فاضلی ضمن صحبت خود فرمودند: با تأسف نتوانستیم درست امام خود را نزد دنیا معرفی کنیم، به همین خاطر است که عده ی برداشت های غلط از ایشان دارند. امام رحمه الله همه را به گرمی استقبال می کردند و برای همه فرصت می دادند و حرف های شان را گوش می کردند و سنجیده حرف می زدند و تا زمانی به مسئله ی علم یقین نمی داشتند فتوا نمی دادند.
همچنان استاد فاضلی مستند این قضیه را شرح دادند که امام نمی خواست از آدرس درس و اجتهاد به قدرت برسد یا هم ثروت کسب نماید. ایشان مستغنی از مردم بودند و چشم به کیسه کس نمی دوختند، ايشان شاگردان خود را تمویل می کردند. به همین خاطر بود که در میان مردم جایگاه بلند داشتند و اینکه علمای عصر ما از جایگاه مطلوب برخوردار نیستند به خاطر آنست که اغلب از آدرس درس و امامت می خواهند امرار معاش نمایند.
استاد فاضلی افزودند: حنفی بودن تنها در نماز نیست بلکه در رابطه به اصلاح جامعه و زدودن منکرات نیز باید حنفی بود. امام ابوحنیفه کسی بود که هیچ فردی جرأت نمی کرد که در حضورش منکری را انجام دهد.
سخنران دوم کنفرانس محترم شیخ القران مولانا عبدالصبور حقانی رئیس مجمع علمی علمای افغانستان بود.
ایشان روی رابطه امام ابوحنیفه با علم حدیث و فقه احناف صحبت نمودند. مولانا حقانی ضمن صحبت خود، فرمودند: این فتنه است که به آدرس ائمه فقه کلمات رکیک و زشت استعمال کرده شود و این بزرگترین جفاست که با برانگیختن اختلافات فقهی، آتش فتنه در میان این ملت افروخته شود. نباید به اثر اختلاف فقهی یکدیگر را توهین کرد.
شیخ القران مولوی عبدالصبور افزودند: امام صاحب با درنظرداشت آیات و احادیث مسأله ی را بیان می کردند. امام صاحب کسی بود حتا حدیث ضعیف را بر رای و قیاس ترجیح می دادند و این ظلم است که در مورد امام صاحب قضاوت نادرست صورت می گیرد و توطیه می کنند که امام صاحب رای خود را بر حدیث ترجیح می دادند. سخنران سوم کنفرانس محترم مولوی محمد سرور عمری خطیب مسجد جامع حضرت زکریا بود. ايشان روی نسب امام صاحب تماس گرفتند.
بعد از ایشان، رشته سخن را محترم شیخ القران مولوی عبدالسلام عابد عضو شورای مرکزی جمعیت اصلاح به دست گرفته و روی ویژگی های فقه امام ابوحنیفه رحمه الله صحبت کردند. محترم عابد صاحب نخست مذهب را تعریف کردند: مجموعه ی از اقوال و نظریات دانشمندان و مجتهدین کرام است و از دین آسان تعبیر کردند تا دین تطبیق گردد.
شیخ القران مولوی عبدالسلام عابد افزودند: فقه اسلامی قانون است و نخستین بار این قانون توسط امام ابوحنیفه تدوین شده است و قانون آسان و قابل فهم و قابل تطبیق می باشد. مذاهب دیگر بعداً تدوین شده اند. ویژگی فقه احناف شورائیت است؛ امام صاحب موضوع را با شاگردان خود در میان می گذاشت و نظریات شان را می شنید.
مذهب احناف حکومت کرده است و مذهبی که حکومت کرده باشد بهتر می تواند که قضایا را درک نماید و مطابق آن فتوا دهد.
محترم عابد صاحب ضمن حرف های خود، گفتند: آنچه که مذهب احناف را ضربه زده وجود برخی علمای بدعت گرا و بدعت اندیش است که خرافات را به فقه احناف نسبت می دهند و تعبیر غلط از فقه احناف می کنند.
سخنران اخیر کنفرانس محترم نصیر احمد نویدی رئیس شورای مرکزی جمعیت اصلاح افغانستان بود.
استاد در خطاب به حاضرین کنفرانس فرمودند: در جامعه ما در مورد مذهب احناف افراط و تفریط صورت می گیرد؛ برخی در برابر این مذهب سنگر می گیرند تا این جامعه را از خیر کثیر محروم سازند؛ و جمعی دیگر که خود را نسبت به این مذهب می دهند، درست امام صاحب را و فقه اش را نمی شناسند و یا کمتر می دانند، این قشر این مذهب را ضربه می زنند.
استاد افزودند: پیام این مجلس این است که درست شخصیت امام را بشناسیم و جوانان شخصیت امام خود را درک کنند تا از توفان جنگ فکری در امان قرار گیرند و این را بدانند که ما امت دعوت هستیم و دعوتگری رسالت ماست و فروگذاری این رسالت عامل ذلت ماست، آنگاه دو باره مجد خود را بازمی یابیم و حاکمیت را دستیاب می شویم که از تعالیم دین خود آگاه شویم و رسالت دعوتگری را احیا سازیم.
این کنفرانس سر ساعت ده کم چهار عصر با دعاییه محترم مولوی صاحب مظهرالدین فایز معاون مجمع علمی علمای افغانستان و پیشنهادات سازنده حاضران و استقبال آنها از این برنامه خاتمه یافت.
قابل یاد آوری است که دراین هفته، افزون بر این کنفرانس، کنفرانس دیگری در رابطه به شخصیت امام ابوحنیفه رحمه الله از طرف مجمع علمی علمای افغانستان در پلخمری در مسجد شهر و در مسجد جامع شاروالی شهر قندز نیز برگزار گردید و در هرکدام جمعی زیادی از مردم حضور بهم رسانیده بودند.