گزارش: حمیدالله غفاری
روز چهارم هفتۀ فهم قرآن کریم در روز سه شنبه با تلاوت آیات چند از کلام الله مجید و تقدیم یک حدیث توسط محترم مولوی نقیب آغاز یافت.
سپس شیخ القرآن مولانا عبدالصبور به شرح موضوع روز (تربیت اولاد) پرداخت. او گفت: تا آنکه شخص (فرد) را درست تربیه نکرده باشیم، اجتماع و آینده ما خوب نخواهد شد. وی یک سلسله اصول و شاخصه ها را جهت تربیت بهتر اولاد در روشنی آیات قرآن کریم و احادیث نبوی، بیان کرد:
1- اولاد باید با عقیدۀ توحید بزرگ شود، آن وقت است که به حب مال فکر نه کرده و به خاطر آرامی و آبادی خلق الله کار می کند.
2- دعا کردن به حق اولاد: شیخ به قصه های ابراهیم و اسماعیل علیهم السلام اشاره کرد، که برای خود و اولادش دعا کرد و گفت: خدایا ما و اولاد ما را بنده های تابع به خود بگردان، و از اولادۀ ما در بین شان رسول بفرست تا بالای آنها آیات تان را تلاوت کرده و به ایشان موعظه بکند. الله متعال دعایشان را قبول کرده و در اولادۀ شان پیامبرانی زیادی جهت رهنمائی بشریت فرستاد.
3- پیدا کردن حس توکل به الله متعال و قطع طمع و توقع در اولاد: شیخ به قصۀ حضرت یعقوب علیه السلام اشاره کرد: حضرت یعقوب علیه السلام به پسرانش زمانیکه جهت آوردن گندم به مصر می رفتند گفت: از دروازه های مختلف داخل شوید تا شما را نشناسند، و گفت این تدبیری بود که برایتان نشان دادم، آنچه ارادۀ الله متعال است دیگر نمی شود، بالای الله متعال توکل کنید.
که د طمع د بنده له دره پرې کړه
پادشاهی دې مبارک شه که ګدا يې
4- امید دادن به اولاد: والدین باید به اولاد خود امیدواری بدهد و از مایوسی آنها را بر حذر دارند. یعقوب علیه السلام به فرزندانش گفت: بروید برادران تان را بپالید و از رحمت خداوند متعال مأیوس نباشید. مأیوسی از خصلت کافران است.
5- حس معاف کردن یک دیگر: والدین باید در بین اولاد شان حس معاف کردن یک دیگر شان را تقویت کنند. شیخ القرآن مولانا عبدالصبور به قصۀ یوسف علیه السلام اشاره کرد که برادرانش را با آن همه ظلم که بالایش کرده بود، معاف کرد.
6- تعلیم احترام کردن به والدین: به اولاد خویش باید بیاموزید که احترام والدین فرض است و باید به قدر کلمۀ (اف) در مقابل شان نگویند، همیشه به والدین قول نیکو بگویند. شیخ به قصۀ حضرت لقمان که فرزندش را نصیحت می کرد، اشاره نمود: حضرت لقمان به فرزندش گفت: با الله کسی را شریک نساز چون شرک ظلم عظیم است، نماز را برپا دار، امر به نیکویی کن، از منکر منع کن، در مقابل تکالیف که به تو میرسد صابر باش، از مردم رو مگردان، با کبر و غرور بالای زمین قدم نزن، صدای خود را بسیار بالا مکن.
7- نجاد دادن اولاد از فرهنگ و تهذیب شیطانی: بی بی حنه مادر مریم علیها السلام طفل اش را که در بطن اش بود، به خدا نذرانه کرد و برای او و اولاده اش به خداوند متعال از شر شیطان پناه خواست.
8- در بین اولاد ها باید فرق قایل نشویم.
9- پیدا کردن حیاء در اولاد: بعد از سن چهار سالگی باید ایشان را به کلمات و اعمال که حیاء دارد عادت دهیم، ایشان را به اشتراک در محافل فحش، و تماشای برنامه های مبتذل تلویزیونی و رادیویی اجازه ندهیم. در حضور اطفال باید صحبت های بی حیایی گفته نشده و به ایشان نیز اجازه داده نشود که در بین خود کلمات بی حیایی را یاد کنند.
10- تعلقات اولاد باید با جامعه، همسایه ها، مکتب و مدرسه تنظیم شود، در پوشیدن لباس درست نیز ایشان را مشوره دهید.
11- مسألۀ اخیر که شیخ به آن اشاره نمود نکردن رویۀ دیکتاتوری با اولاد ها بود. شیخ گفت: با اولاد های خویش به طریقۀ دوستانه رفتار کنید، نقاط منفی و مثبت شان را برایشان بازگو کرده و از نقاط منفی ایشان آنها را باز دارید.
برنامه با دادن کارخانگی (خرید یک مسواک و استعمال آن) و دعائیه خاتمه یافت.
با احترام