آموختن علوم ديني، آشنايي با معارف آن، شنا در بحر بي كرانش و همچنان نشر و آموزش اين ميراث گرانبها، در هر عصري از اعصار تاريخ اسلامي داراي ارزش و مرتبت خاص بوده كه از سوي بزرگان و دانشمندان مسلمان و به ويژه علماي كرام مورد توجه واقع شده است.
لذا دارالعلوم شاه ولی الله دهلوی کنفرانسی را تحت عنوان ( نقش مدارس دینی در اصلاح جامعه) در مقر دارالعلوم تدویر نمود.
محفل با تلاوت آيات قرآني با صداي زيبا و دلنشين قاري محمد اميد مرادي متعلم صنف دهم وگردانندگي محمد اسماعيل آغازگرديد. به تعقیب آن استاد عبدالمتین عطایی به ایراد سخن پرداخت و پیرامون تاریخچه مدارس دینی صحبت نمودند، ایشان تاریخ آغاز مدارس دینی را به نزول وحی در غار حراء مربوط دانسته و مدارس دینی به شیوه منظم تشکیلاتی را نیز به معرفی گرفتند. سپس محمد هارون متعلم صنف نهم دارالعلوم مقاله زيبائي را پيرامون (نقش مدارس درجامعه ) به خانش گرفته و در قسمتی از مقاله شان فرمودند: مدرسه اسلامي انساني را تر بيه میكند كه داد وستدش اسلامي بوده و الگوی از عمل اسلامی را به نمایش می گزارد. مدرسه اسلامي افراد را ازنگاه علمي ،فرهنگي ،عملي ،سياسي واجتماعي تربيه می نماید.
در ادامه مولوي عبدالرحمن عزيزي معاون تعلیمات اسلامی ریاست معارف هرات به ايراد سخن پرداخته و توصیه های برای استادان و شاگردان تقدیم نموده و فرمودند:
• مدارس محل توليد نور است و جامعه ما، جامعه ايست كه تاريكي او را فراگرفته لذا همگان محتاج اين نور است
• اخلاص درآموختن علم: علم بايد خاص به طلب رضايت خداوند باشد نه به جهت بدست آوردن ماديات زود گذر.
• كوشش شود كه درمدارس توليد انگيزه صورت گیرد و شاگردان هم بايد بدانند كه به چه انگيزه درس ميخوانند زيرا انساني كه انگيزه و يا هدف نداشته باشد به ديوانه ی می ماند.
• كوشش شود كه تنها انتقال انديشه نباشد؛ بلكه بايد شيوه توليد انديشه نیز آموزش داده شود و مشكل بزرگي كه امروز در جامعه ما وجود دارد نبود توليد انديشه است نه خود انديشه .
• آموختن مهارت هاي اجتماعي براي رساندن پيام الهي مانند: وسعت دادن صبر و تحمل دیگران یا دیگر پذیری
• باید با غفلت وداع کرد؛ چون غفلت زندگی ما را بی سروسامان می ساد.
در قسمت دیگر برنامه، گروه سرود نونهالان دارالعلوم سروده زیبای را زمزمه نمودند. سپس مولوي عبد العزيز فايز مدير مدرسه عالی فخرالمدارس به ايراد سخنان عالمانه پيرامون (نقش اصلاحي مدارس ) پرداخته و فرمودند: نقش مدارس دراصلاح جامعه، نقش قيادت ورهبري است، هرچند ديگر موسسات نقشی برای اصلاح جامعه دارند؛ اما نسخه اصلاح بايد نشأت گرفته شده از اسلام باشد و اين نسخه ازمدارس گرفته ميشود و افرادي اين نسخه را به جامعه تقديم ميكنند كه در مدارس تربيت يافته باشند. لذا باید به این انگیزه مدارس را تقویت نموده و مستوای علم شاگردان را بالابرد.
ایشان یکی از عوامل ناهنجاری های جامعه را کوتاهی مدارس دینی در ایفای نقش شان تلقی کرده و بیان داشتند که اگر مدارس دینی وظیفه اصلی خویش را که اصلاح جامعه است، عملی سازند؛ جامعه ما به سوی صلاح و آبادی و سازندگی قدم های استوارتری برخواهد داشت.
محفل با دعائيه توسط مولوی نظام الدين عرفاني به پايان رسيد.
گزارش : سيد مسلم لبيب متعلم صنف دهم دارالعلوم شاه ولی الله دهلوی
5 Comments
عبدالخالق احسان
مسؤولیت مدارس دینی رهبری جامعه به سوی رشد و سعادتمندی می باشد؛ امید واریم، مدارس دینی ما بتوانند این مسوولیت بس بزرگ را بدوش بگیرند.
عبدالباري قانت
تدویر موفقانه این جلسه ی مبارک را به مسئولین، اساتید محترم، طالب العلمان گرامی و دست اندرکاران مدرسه شاه ولی الله دهلوی تبریک عرض نموده با امید این که این سلسله جلسات با روحیه تحقیقی و تدریبی در این مدرسه و مدارس دیگر در هرات عزیز و دیگر ولایات کشور ادامه یابد.
احسان
تشكر استاد محترم قانت صاحب، منتظر پيشنهادات و رهنمايي هاي شما هستيم
فصيح الله عبدالباقي
ماشاءالله
ابتكار بسيار عالي
موفق وكامران باشيد
نويدي
ما شا الله
برنامه جالب وابتکاري
خداوند اجرتان دهد
آمين