گزارشی از هفتۀ مبارزه با مفاسد مالی-هرات
برگزار شده از جانب دفتر ساحوی جمعیت اصلاح افغانستان-هرات (انجمن اخلاق و معرفت)
هرگاه جامعۀ اسلامی از وجود حاکمانی متعهد و دلسوز که در نهادینه شدن معروف و نابودی شر و فساد تلاش شبانه روزی به خرج دهند، محروم شود و دیگر آین آیۀ قرآنی در آن مصداق نداشته باشد که الله متعال می-فرماید: (الَّذِينَ إِنْ مَكَّنَّاهُمْ فِي الْأَرْضِ أَقَامُوا الصَّلَاةَ وَآتَوْا الزَّكَاةَ وَأَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَنَهَوْا عَنْ الْمُنْكَرِ وَلِلَّهِ عَاقِبَةُ الْأُمُورِ) (سورۀ حج41) (آنانی که اگر در روی زمین بدیشان قدرت و اختیاری بخشیم، نماز را برپا نموده زکات مال شان را می پردازند و امر به معروف و نهی از منکر می کنند و عاقبت کار ها در اختیار الله متعال است) آن زمان است که عبادت پروردگار و اعمال صالح خریداری برای خود نمیابد و منکر در متن زندگی مردم بساط نامیمونش را می گستراند، تا آن جا که دیگر مردم حساسیت شان در برابر منکر را از دست داده تدریجاً به آن انس می گیرند و در آن صورت است که هشدار ها و صداهای فردی در برابر آن، در نطفه خنثا شده و اثری از خود به جا نمی گذارد و تنها حرکت مشترک بازوان قوی و فریاد متحدانۀ حنجره های رسا است که می تواند آن جامعه را از آن خواب عمیق بیدار کرده و وی را متوجه پرتگاه های که به سوی آن روان است، بگرداند.
با تاسف جامعۀ ما هم تا حدی مصداق همین حقیقت تلخ قرار گرفته و فساد و خیانت –به خصوص در عرصۀ کسب پول و منفعت- مانند گیاه هرزه در زندگی اقتصادی اش ریشه دوانیده و حرام و حرامخوری می رود تا یک امر عادی در زندگی بسیاری از مردم ما قرار بگیرد تا آن جا که دیگر حرام را حرام ندانند و اگر فکری به حال آن نشود و لطف پروردگار وی را درنیابد، عاقبت بس وخیم و تلخی پیش رو خواهد داشت.
در چنین شرایطی اسفبار، مصلحانی که به فکر تغیر و اصلاح جامعه اند هرگز به کار های فردی و تلاش های پراگنده دل خوش ننموده بلکه با عزمی قوی و ارادۀ متین دست بدست هم داده با مشت های آهنین به مصاف فساد و منکر می روند.
جمعیت اصلاح افغانستان که فلسفۀ وجودی آن همین است، با درک همین حقیقت، در کنار سایر پروگرام های اصلاحی اش، هر از چندگاهی چنین برنامه های همگانی و گسترده یی را راه اندازی میکند که هفتۀ مبارزه با مفاسد مالی در هرات نمونه یی از آن هاست، و اینک ذیلا جزئیات آن برای شما شرح می شود:
اهداف:
دفتر ساحوی جمعیت اصلاح –هرات (انجمن اخلاق و معرفت) با خاطرات خوشی که از هفتۀ مبارزه با مفاسد اخلاقی در سال گذشته داشت در آغاز سال جاری چنین هفته یی را در رخصتی های زمستانی در پلان کاریش گرفته و دو گونه اهداف را از آن مد نظر گرفت:
الف: اهداف كلي
1- كسب رضاي الله متعال که از آغاز تا پایان هفته در اذهان مجریان آن مستحضر بوده و هدف اساسی باشد.
2- رساندن مفاهيم اسلامي به گوش کتله های عظیمی از جامعه ي اسلامي.
3- به صدا در آوردن آژير خطر در بارۀ مفاسد مالي موجود در جامعه.
ب: اهداف تفصیلی:
1- آگاهي نسبتا دقيق مردم از حرمت سود، رشوت، قمار، ترازو زني و خيانت در معاملات, خوردن مال یتم, میراث و مهریۀ زنان, احتکار, غصب اراضی عامه، اتلاف امکانات عامه, کم کاری، سهل انگاری در کار و وظیفه و خیانت در معاملات.
2- ايجاد فضاي حساسيت در میان مردم نسبت به مفاسد مالی.
3- ایجاد تغیرات مثبت حداقل روی کار و معاملات10% از مردمی که پیام ما به ایشان می رسد.
4- ارسال پیام هفته به پارلمان, ولایت, شورای ولایتی, ریاست ها, بانک ها, صرافی ها، نهادهای تجارتی، ادارات و رسانه ها؛ تا مسوولیت شرعی خود در برابر مفاسد مالی را جدی گرفته و برای نجات خود و جامعه دست به کار شوند.
5- تشویق به کار و کسب مشروع و بیم دادن از حرام خواری و پررنگ نمودن یاد آخرت و نعمت ها و عذاب های اخروی.
6- ترغیب به توکل و قناعت و هشدار از حرص و دنیاپرستی.
7- ترغیب و تشویق اهل توان در ایجاد شغل و حرفه به مردم بیکار و تلاش در جهت رفتن به سمت خودکفایی.
8- ترغیب و تشویق به صدقات و تبرعات مالی.
9- تحقيق در کسب و کار برادران جمعیت اصلاح در هرات که مبادا حرام و یا مشکوک باشد.
10- پیام رسانی در شهر باید به حداقل دوصدهزار نفر و در ولسوالی ها به بیست هزار نفر و حتی الامکان شعاع آن تا ولایات همجوار نیز امتداد یابد.
11- پرورش استعدادها و توانایی های دعوی و اصلاحی برادران و خواهران جمعیت اصلاح.
وسایل چاپی هفته:
جهت آگاهی و شناخت مسوولیت ملت مسلمان در قبال مفاسد مالیِ که در جامعۀ ما بیداد می کند، یک مجموعه نشرات چاپی متعددی تولید و به معرض نشر گذاشته شد. در این وسایل چاپی خطرات و ضررهای مفاسد مالی و این که وظیفۀ یک مسلمان در برابر آن ها چی است؟ با استدلال به آیه های قرآن مجید و احادیث رسول الله صلی الله علیه وسلم روشن ساخته شد و به تفصیل مفاسدی مانند: سود، قمار، رشوت، اختلاس، غصب اراضی موقوفه، کم کاری و کم فروشی، خیانت در معاملات، غصب مال یتیمان، خوردن مهریه و میراث زنان، اسرافهای رایج در جامعه، و نیز اهمیت کار و کسب در اسلام و فواید حلال و اضرار حرامخوری و… مورد بحث و بررسی قرار گرفت که مجموعاً شامل وسایل زیر می شد:
1. بروشور یا اعلامیه ، که به صورت رنگی و در برگ دوطرفۀ مرغوب به تعداد پنجاه هزار عدد چاپ شده و دم خانه به خانۀ مردم شریف ما و در شماری از دکاکین شهر و در برخی ولسوالی ها و ولایات همجوار رسانده شد.
2. پوستیرهایی بزرگ رنگی حاوی آیات قرآن و معلومات لازمه در قبال مفاسد مالی که شش هزار عدد از آن چاپ شده و در مساجد و نمایشگاه هفته توزیع شد.
3. ویژه نامۀ ماهنامۀ معرفت در هفتاد صفحه که کاملاً در بارۀ موضوع هفته اختصاص یافت و درآن فتواهای علما و نظرات کارشناسان در بارۀ مفاسد مالی نیز درج گردیده بود و به تعداد 5000 هزار جلد از آن چاپ و توزیع شد.
4. جزوۀ درس یک هفته یی دارای سی صفحه با پوش رنگی که 5000 هزار جلد از آن چاپ و توزیع شد.
5. بروشور رنگی با کاغذ گیلاسه به تیراژ 7000 جلد که فعالیت های دینی جمعیت اصلاح را به معرفی می گرفت.
6. بیانیۀ کوتاه به منظور قرائت در مساجد برای مردم مسلمان توسط گروه های اعزامی.
7. نامه های ارشادی به منظور ارسال به ارگان های ملی و دولتی، نهادهای تجارتی، موسسات و..
8. اعلامیۀ یک طرفۀ دورنگ به تعداد 4000 هزار عدد به منظور نصب روی شیشۀ موترها و در اماکن مزدحم شهر تا مردم ما را به جریان هفته قرار دهد.
9. توزیع 4000 قلمی که روی آن نام هفته چاپ شده بود.
10. نصب پارچه های بزرگ در بازار های مزدحم که نگاه عابرین را جلب عبارتی می کرد که شعار هفته انتخاب شده و موضوع حدیثی از پیامبر صلی الله علیه وسلم به شرح زیر بود: «هرجسمی که از حرام پرورش یابد، آتش جهنم برایش سزاوارتراست» (روایت از جامع الصغیر وترمذی)
11. نصب پارچه های خوردتر با درج شعار هفته دم مساجد محل خانه های برداران انجمن به تعداد صد عدد.
12. استفاده از رسانه ها که علاوه بر آن که رادیو و تلویزیون های مختلفی آمده و گزارش های ثبت و به نشر رساندند، با برنامه ریزی هایی که صورت گرفت، از تریبون چندین رسانه اعم از صوتی و تصویری برنامه-های در همین باره جهت آگاهی دهی به ملت مسلمان ما به نشر رسید. و حتی با نشر پیام های نصیحتگرایانه از طریق مبایل، از این وسیلۀ کوچک نیز در این هفته بهره برداری شد.
از برنامه ریزی تا اجراء:
با نزدیک شدن میعاد معینۀ هفته، کار عملی شدن آن به هیأت سه نفره ای واگذار شد. هیأت متذکره بعد از چندین روز غور و بررسی، پلان اجرایی آن را آماده ساخت و بعد از تدقیق و پاس شدن در جمع برادران و خواهران به صورت جداگانه، به مرحلۀ تثویب رسید.
یک روز قبل از شروع هفته، محفلی به پیشواز از هفتۀ مبارزه با مفاسد مالی برای مجموع جوانانی که قرار بود برنامه های عملی هفته را اجرا کنند برگزار شد. در این محفل ضمن این که بحران مفاسد مالی در جامعه، میزان خطر و تببین وظیفۀ ایمانی ایشان در قبال آن به صورت علمی و همه جانبه به بحث گرفته شد، بعد از توصیه های لازم مجموع بردران در بخش های مختلف توظیف شدند.
به لطف خداوند توانا، جوانان جان برکف جمعیت اصلاح آستین همت بالازده بعد از تقسیم به گروپ های ویژه، تقریباً تمام محلات و کوچه های شهر را دَور زده اعلامیه ها را دم خانه ها و بسیاری از دکان ها توزیع کردند و بعد از نمازهای جماعت در مساجد پیام شان را به گوش مردم مسلمان ما رساندند. و نیز هیأت های ویژه، به بانک ها، صرافی ها، نهادها و ادارات رفته و پیام شان را کتباً وشفاهاً به ایشان رساندند.
و موتر تبلیغات در بازار و جاده ها نیز به صورت کوتاه و فشرده مردم را در جریان پیام هفته قرار داده و وظیفۀ شان در برابر مفاسد مالی را تذکر می داد.
شعاع فعالیت های هفته:
به لطف پروردگار دامنۀ فعالیت های این هفته همۀ ساحات شهر را تحت پوشش قرار داد و پیام هفته به صدها مسجد و هزاران خانه و دکان به گوش ملت مسلمان ما رسانده شد و حتی نقاطی از چند ولسوالی و ولایات مجاور را نیز در بر گرفت.
نمایشگاه دینی فرهنگی اصلاح:
به منظور نشر فرهنگ اسلامی و تشویق مردم به زندگی اسلامی، نمایشگاه دینی فرهنگیی اصلاح در سالون کنفرانس های انجمن برگزار شد و در تمام هفته در معرض دید همشهریان عزیز ما قرار گرفت. این نمایشگاه که از سال گذشته سومین نماشگاهی بود که توسط جمعیت اصلاح در هرات برگزار می شد، هزاران جلد کتاب، مجله، کاست و سی دی های اسلامی، تابلوهای هنری، سرگرمی های کودکان و.. در آن به نمایش گذاشته شد و تایم قبل از ظهر برای خواهران و بعد از ظهر برای برادران اختصاص یافت و به حمدالله در تمام هفتۀ مبارزه با مفاسد مالی میزبان عدۀ زیادی از خواهران و برادران ما قرار گرفت و صدها کتاب و آثار اسلامی را وارد خانه های مردم مسلمان ما ساخت.
گردهمایی آخر هفته:
در آخرین روزهفتۀ مبارزه با مفاسد مالی، هزاران هم وطنی که از فساد موجود در جامعه دلتنگ بودند و در جریان هفته مشاهدۀ کار و فعالیت های برادران و خواهران جمعیت اصلاح بر ضد مفاسد مالی آن ها را به وجد آورده بود، در گردهمایی با شکوهی بعد از نماز جمعه در خرقۀ مبارکه جمع شده و ضمن اعلان انزجار شان از مفاسد مالی رایج در جامعه، سخنرانی ها و توصیه های علماء و اهل نظر را با دقت استماع نمودند و در اخیر مواد قطعنامۀ صادره به مناسبت هفته را با نعره های الله اکبر بدرقه کردند.
بخش خواهران:
البته خواهران با همت جمعیت اصلاح در هرات، نیز با توزیع نشرات هفته در میان خواهران جامعه و با حضور در اجتماعات و نهادهای مربوط خواهران و نصیحت شان، و سهم گیری در نمایشگاه و پذیرایی از صدها خواهر بازدید کننده و تنظیم خواهران در گردهمایی اخیر هفته و سایر برنامه ها، مانند برادران، برای رساندن پیام های قرآنی به گوش خواهران جامعه در حد توان خود فعالیت های قابل قدری انجام دادند که پروردگار عالم از ایشان قبول فرموده و مانند ایشان را در جامعه زیاد بسازد.
بخش مالی هفته:
مصارف این هفته در مجموع تقريبا در حدود سه لک افغانی شد که تقريبا نیمي از آن از خواهران و برادران جمعیت اصلاح در هرات جمع آوری شد و بدین تریب آنها با استخدام جان و مال شان در این جهاد خیر، شرکت ورزیدند و متباقي آن از افراد خیر جامعه جمع آوری گردید. الله متعال از همه بپذیرد و در دین دنیای ايشان خیر و برکت آورد.
در اخیر از ملت مسلمان قدرشناس ما که از تلاش های فرزندان خود در این هفته استقبال کرده و از هر جهت از آن حمایت کردند، کمال تشکر را داشته واز الله متعال برای ایشان سرفرازی دنیا و آخرت و برای خود توفیق خدمت صادقانه به اسلام و مسلمین را خواهانیم.
5 Comments
hammad
السلام علیکم ورحمة الله
جزاکم الله خیراً یا اخوان.
عبد الفتاح جواد
ماشاء الله تبارک وتعالی
الله متعال تفیق مزید برای تان بدهد
سلیم
عکس و تصویر برنامه چرا نیست؟؟
مرید
اول خو به همه کسانیکه در این هفته زحمت کشیده، کار کرده و در کامیابی این برنامه ابتکاری سهم داشته، از الله متعال اجر و پاداش بی پایان را خواهانم، الله متعاله همه شما را کامیاب داشته باشد.
یا ایها الذین آمنوا ان تنصروالله ینصرکم و یثبت اقدامکم
مرید
او دوهمه خبره مې له سلیم سره ده دغه عکسونه یې چې غوښتي دي هغه درته ښایم:
زړګیه زه به هم چې کوچنی وم نو په هغه مجلاتو او کتابونو پسې به ډیر ګرځیدم چې عکسونه یا هماغه د وړکیتوب په ژبه څیرې به یې ډیرې لرلې.
د زړه سره الله دې لوی کړه، د راپور په منځ کې چې کوم بروشور وینې نو لږ ورته ځیر شه همدا د همدې برنامې بروشور دي او د همدې ډول راپور لپاره له دې پورته عکسونه دومره ډیر اړین هم نه وي.
ګله لوی شې، په ډیرو ښو شیانو پوی شې، د ظالم مخ کې سپین ګوی شې.