به ابتکار جمعیت اصلاح وانکشاف اجتماعى افغانستان:
همایش تربیتی دو روزه در ولايت هرات برگزار گردید
« هستم اگر می روم، گر نروم نیستم »
گزارش از: فريد احمد فرزاد هروي
«هستم اگر می روم، گر نروم نیستم» که دراصل نيم بيتى از شاعر وفيلسوف نامدار جهان اسلام علامه اقبال است،عنوان همایش تربیتی بود که به ابتکار بخش تربيت انجمن اخلاق و معرفت (دفتر ساحوی جمعیت اصلاح وانکشاف اجتماعى افغانستان) بتاریخ 15 و 16 میزان 1389 در قریه ی نوین علیا مربوط ولسوالى انجيل ولايت هرات باستان برگزار گردید.
در این همایش بزرگ که از آن به نام مخیم یاد می شود، حدود300 تن از اعضا و هواداران جميعت اصلاح ، که از اقشار و سنين مختلف تشکیل يافته بودند، از شهرهرات و ولسوالى هاى مختلف آن،همچنان ازولایات همجوارى چون قندهار،فراه ونيمروز واز مرکزکابل، شرکت نموده بودند. این همایش که توسط عبدالقدیر صالحی مدير مسئول ماهنامه ي معرفت، گرداننده گی می شد صبح روز 5 شنبه ١٥ ميزان، با تلاوت آیاتی از کلام الله مجید توسط محترم انجنیر جليل احمد پویا آغاز گردید.
استاد خلیل احمد جامی مسؤول عمومى اداره اين همایش در سخنان افتتاحیه خویش ضمن خوش آمدید به اشتراک کننده گان، تدویر این همایش را ارزنده خوانده ،هدف از برگزاری آن را تقویه جنبه ی تربیت نظم و انظباط دربين اعضاى جمعيت اصلاح واشتراک کننده گان این همایش خواند.
ایشان با ترکیز بر اهمیت تربیه ی اسلامی در زنده گی انسان مسلمان، تربیت را نیم کار اسلامي خوانده و توجه به این امر مهم را رمز موفقیت امت اسلامی عنوان نمود. استاد جامی با تأکید بر این که فعالان كار اسلامي باید گفتار و عمل شان را با یک دیگر یکسان سازند، از اشتراک کننده گان خواست تا در طی این دو روز با مراعات نمودن نظم و انظباط در برنامه ها، تجربه ی مهم این مخیم را در فعالیت-های اسلامي خویش نهادینه سازند.
اشتراک کننده گان این همایش در شروع این برنامه با زمزمه ی دعا که توسط مولوى اسلام جار مدرس دارالعلوم نوين عليا خوانده شده وتوسط اشتراک کننده گان بدرقه مى شد،دست به آستان پروردگار عالمیان بلند نموده و موفقیت این برنامه را از بارگاه ایزد منان استدعا نمودند.

استاد معتصم در بخشی از سخنان خویش توجه جوانان به كار اسلامی و تشنگی مردم ما به اسلام را نشانه ی لطف و رحمت الله متعال برای مردم کشور ما دانسته و آن را سبب نزول برکات الهی و پیروزی نهایی ملت ما خواند
تمثیل وحدت ملی:
در ادامه ی برنامه محترم استاد امین الله معتصم مسؤول عمومی انجمن اخلاق و معرفت طی سخنرانی خویش مخیم را یکی از وسایل تربیتی جمعیت اصلاح افغانستان عنوان نموده و هدف آن را نهادینه ساختن جنبه تربیت نظم در مشمولین برنامه خواند. ایشان فعالیت های جمعیت اصلاح را در دو بخش مهم و اساسی تربیت و انکشاف مهارت ها و نشر انديشه ي اسلامي تقسیم بندی نمود.
استاد معتصم در بخشی از سخنان خویش توجه جوانان به كار اسلامی و تشنگی مردم ما به اسلام را نشانه ی لطف و رحمت الله متعال برای مردم کشور ما دانسته و آن را سبب نزول برکات الهی و پیروزی نهایی ملت ما خوانده و افزود: امروزه ما در حالی زنده گی می کنیم که کشور ما افغانستان طی چند دهه سه اشغال بيرونى را تجربه نموده است که این امر بحران های گوناگون و انواع مداخلات مستقیم و غیر مستقیم را در امور داخلی ما در قبال داشته است. ایجاد اختلاف و تفرقه میان اقوام ساکن کشور یکی از بحران های خانمان سوز از این دست است که این مشکل جز در پرتو تربیت اسلامی راه حل دیگری ندارد. ایشان تمثیل وحدت ملی در زیر یک چتر واحد را یکی از ویژه گی های این مخیم خوانده که در آن افرادی از ولایات مختلفه ی کشور پیرامون محور عقیده گردهم آمده اند.
متعاقباً استاد محمد زمان مزمل شخصيت معروف جهادى،تحلیل گروکارشناس مسایل سیاسی پیرامون اوضاع جاری کشور به ایراد سخن پرداخته و تلاش دعوتی نسل جوان امروز را نشانه ی بیداری ملت ما عنوان نموده و آن را مایه ی امیدی برای آینده ی کشور دانست.

استاد مزمل با تشویق جوانان به اتحاد و همدلی با تمام اقوام با هم برادر کشور از آن ها خواست تا با حفظ وحدت ملی، خط بطلان بر نقشه های شوم استعمار گران بکشند.
ایشان در بخشی از سخنان خویش به توطئه چينى غرض تجزیه ی افغانستان توسط دشمنان این ملت اشاره نموده و آن را خیانت آشکار به وحدت ملی و تاریخ ملت بزرگ ما خواند. استاد مزمل با تشویق جوانان به اتحاد و همدلی با تمام اقوام با هم برادر کشور از آن ها خواست تا با حفظ وحدت ملی، خط بطلان بر نقشه های شوم استعمار گران بکشند.
وی جوانان حاضر در این همایش را به هوشیاری در برابر اوضاع جاری کشور و جهان اسلام دعوت نموده و افزود: استعمار در حالی چنین توطئه های شومی را در سر می پروراند که خود را در مرحله ی ضعف در برابر امت اسلامی احساس می نماید لذا سعی دارد با تجزیه جهان اسلام ضربه ای بر پیکر امت اسلامی وارد آورد. وى از حاضرین خواست تا بیش از پیش برای وحدت در سطح ملی و وحدت اسلامی در سراسر جهان تلاش نمایند.
جمعیت اصلاح یک جریان دینی افغانستان شمول است:
در بخش دوم از این همایش محترم مولوی ضیاء احمد فاضلی واعظ مسجد جامع ،رييس مدرسه ي احياء العلوم هرات ويکى ازمسؤولين انجمن اخلاق ومعرفت، پیرامون جایگاه دینی فعالیت های دعوتی به ایراد سخن پرداخته و دعوت الی الله را اساس فعالیت های جمعیت اصلاح عنوان نمود که اکنون در اکثر ولایات افغانستان دارای نماینده گی های فعال می باشد.
وى درضمن سخنان خويش گفت: ما یک جریان دعوتی می باشیم که به سوی دین الله تعالی بر اساس منهج اهل سنت و جماعت دعوت می کنیم. مولوي

استاد فاضلی: ما یک جریان دعوتی می باشیم که به سوی دین الله تعالی بر اساس منهج اهل سنت و جماعت دعوت می کنیم
فاضلی با تأکید بر ضرورت پرداختن به دعوت الی الله در شرایط کنونی گفت: امروزه جامعه ی ما که از هر سو مورد تهاجم فکری، فرهنگی بیگانه گان قرار گرفته، لزوم پرداختن به دعوت اسلامی بیش از پیش مهم جلوه می کند و ضرور است که دعوت به صورت جمعی باشد زیرا هیچگاه پرداختن به این امر مهم به صورت فردی موثر نبوده و کارایی نخواهد داشت بلکه باعث تفرقه بین داعیان شده و چه بسا سبب پارچه پارچه شدن ملت ما گردد، لذا لازم است تا با اتحاد و وحدت فکری و عملی به کار جمعی در دعوت پرداخت.
وی کار جمعی را اساس منهج دعوتی پیامبر اسلام صلى الله عليه وسلم دانسته و افزود: کار دعوت پیامبر صلى الله عليه وسلم چه در مرحله ی مکی و چه مرحله ی مدنی آن بر اساس کار جمعی استوار بود.
ایشان با تاکید بر نظم و انظباط در کار دعوتی گفت: پس جماعتی که به این منظور مقدس (كار اسلامی) تشکیل می گردد، نمی تواند جمعی بدون برنامه باشد. بلکه جماعت دعوتی باید دارای برنامه-ریزی منظم، وسایل کاری، رهبری با درایت، قوای بشری، راهبرد مشخص و برنامه های تربیتی بر اساس اسلام باشد و این رمز موفقیت و پیروزی این جماعت خواهد بود.
مولوي فاضلی در اخیر سخنانش به ارائه ی رویکردهای دعوتی جمعیت اصلاح پرداخته و گفت: ما نه گروه تحجر گرا هستیم و نه هم تحت تأثیر ظاهر فریبی مدرنیته ی پوچ غربی قرار می گیریم. ما اسلام را برنامه ی کامل الله متعال برای تمام عصرها و تمام جهانیان می دانیم و به آن دعوت می نماییم. ما به عقل ارزش خاص آن را قایل هستیم اما هیچگاه آن را بر نص ترجیح نمی دهیم. دعوت ما سلیقه ای نبوده بلکه بر اساس شورا و مشوره ی جمعی استوار است. جمعیت اصلاح تربیت و تزکیه را اساس کار دعوتی خویش می داند و برای رسیدن به اهداف اسلامی و اصلاحی خویش از وسایل تربیتی چون حلقات تربیتی، قیام اللیل، زیارت قبور، محاسبه و… استفاده می نماید.
ایشان جمعیت اصلاح را یک جریان افغانستان شمول توصیف نموده و افزود: هیچگاه مرزهای ولایتی، لسانی، قومی و قبیله ای ما را از یکدیگر جدا نخواهد کرد. ایشان در بیان مواضع دعوتی جمعیت اصلاح افزود: دعوت ما در مقابل مخالفان طبق سیرت پیامبر صلى الله عليه وسلم ، داراي سعه ی صدر می باشد و موضع ما در قبال جریان های مشابه دعوتی دیگر دوستی و محبت بوده و آن-ها را برادر و یاور خویش می دانیم که باری را از دوش ما برداشته و گوشه ای از مسؤولیت ها و فعالیت های دعوتی در جامعه را انجام می دهند.
در پایان این بحث مولوی ضیاء احمد فاضلی و مولوی محمد اسماعيل لبیب بلخی به پرسش های حاضرین پیرامون راهبردها، مواضع و فعالیت های جمعیت اصلاح پاسخ های همه جانبه ارائه نمودند.
«تا به کی افغانستان جهان ثالث است» عنوان قطعه شعر زیبایی از سروده هاي استاد محمد ابراهيم بهيج، يکى از اعضاى انجمن اخلاق ومعرفت بود که در پایان قسمت اول برنامه توسط ايشان به خوانش گرفته شد.
همچنان مسابقه ديدنى ريسمان کشى جز دلچسپ ديگر اين بخش همايش بود که در صحن دارالعلوم نوين عليا برگزار وتعداد زيادى از جوانان اشتراک کننده دراين همايش درآن سهم گرفتند.
تزکیه و تهذیب نفس، رمز تعالی و رشد:
در قسمت سوم این همایش بعد از آن که اشتراک کننده گان با قیام شب، قلب های شان را صفا داده بودند، قبل از نماز صبح پای سخنان تزکیوی محترم الحاج سید عبدالرحیم آثمی (خلیفه صاحب نوین) تحت عنوان تزکیه و تربیت نشستند.
خلیفه صاحب نوین تزکیه را مایه سعادت و کامیابی انسان دانسته و پرداختن به آن را موجب رشد و تقویه ی ایمان و تقوا در انسان مسلمان خواند که سبب رستگاری
انسان در دنیا و آخرت می گردد. ایشان در بخشی از سخنان خویش گفتند: انسان در بین دو بُعد سقوط و تعالی قرار دارد. انسان در این میان ضرورت دارد تا نفسش را تزکیه نموده و توسط آن به بلندای کمال انسانی صعود نماید. ایشان تزکیه را یکی از وظایف اساسی رسالت پیامبر بزرگوار اسلام عنوان نموده و افزود: رسول گرامی اسلام صلى الله عليه وسلم با تزکیه ی نفوس اصحاب کرام صلى الله عليه وسلم نسلی را تربیت نمود که مایه ی افتخار تمام انسان ها است. امروزه چقدر ما نیازمند آنیم تا سیرت آن بزرگواران را مطالعه نموده و زنده گی خویش را بر اساس آن استوار سازیم. ایشان افزود: هرگاه در بدن ما مریضی پیدا می شود، چقدر می کوشیم تا با مراجعه به داکتر معالج این مریضی را تداوی نماییم اما از تمام بیماری-های فکری، روحی و قلبی که باطن ما را در بر گرفته غافلیم. این امراض مهلک ما را در پرتگاه سقوط قرار داده و ما توجهي به تداوی آن ها در پرتو تعالیم الله متعال توسط تزکیه نفوس خویش نداریم. خلیفه صاحب نوین با اشاره به اهمیت تزکیه در زنده گی بزرگان عرفان و سلف صالح افزود: سلف صالح و بزرگان تصوف نفوس شان را تزکیه نموده و برای تزکیه نفوس بنده گان خدا تلاش های بسیار نمودند و چه انسان های نیکی از این طریق تربیت شدند,مگر بعضي از مردم طريقه اين بزرگان را فراموش كردند، اما باید دانست که اعمال این عده هیچگاه نمی تواند تصوف اصیل را مخدوش سازد.
فعاليت هاي اسلامی در کشور فرصت های گرانبهایی دارد…
در ادامه ی برنامه میز گرد تحلیلی پیرامون استفاده از فرصت ها با اشتراک استاد مطیع الله تائب عضو هیأت مؤسسان جمعیت اصلاح افغانستان، استاد عبدالرؤوف مخلص استاد پوهنتون هرات، استاد عبدالصبور فخری استاد موسسه ي تحصيلات عالي سلام دایر گردید. این برنامه که توسط محترم مولوی سيد عبیدالله گرداننده گی می شد در آن فرصت ها و چالش های فراروی کار اسلامی در افغانستان و چگونه گی استفاده ی دعوتگران از فرصت ها و مواجه شدن با چالش ها بررسی گردید.
استاد عبدالصبور فخری با اشاره به نمونه هایی از استفاده درست فرصت ها در سیرت پیامبرصلى الله عليه وسلم گفت: رسول خدا صلى الله عليه وسلم از تمامی فرصت های زمانی، مکانی و بشری نهایت استفاده را می نمودند.
استاد مطیع الله تائب در پاسخ به پرسشی در مورد چالش ها و فرصت های فراروی امت اسلامی در عصر حاضر گفت: هر فرصت می تواند چالش باشد و هر چالش فرصت. زیرا از هر فرصتی که استفاده نشود به یک چالش تبدیل می شود. امروزه امت اسلامی در برابر چالش بزرگ تهاجم فرهنگی در جهان اسلام و اسلام ستیزی در غرب قرار دارند. اما همین چالش برای امت اسلامی یک فرصت شمرده می شود زیرا موجی از بیداری اسلامی را در امت اسلامی در مقابل دسایس و تهاجمات غربی به راه انداخته است. روند رو به رشد روحیه ی اسلامی در کشور ما نیز جزیی از همین فرصت ها است و ما محصول همین بیداری در بین ملت خود هستیم.
استاد عبدالرؤوف مخلص در پاسخ به این پرسش که چرا نهضت های اسلامی در فرصت بزرگ پیروزی در مقابل کمونیزم نتوانستند استفاده ی درست نمایند، گفت: انسان در دشواری ها و فشارها بیشتر شگوفا می شود تا در نعمت ها. در کشور ما در اثر کودتاها جریان نهضت اسلامی متولد گردید که این یک فرصت بود. در دو دهه قبل که این نهضت به یک پیروزی بزرگ در مقابل کمونیزم دست یافت به فرصت عظیمی تبدیل گردید که می شد هم برای ملت افغانستان و هم برای امت اسلامی از آن استفاده کرد. اما این فرصت از دست رفت و جریان اسلامی نتوانست از آن استفاده کند. استاد مخلص در پاسخ به این سوال که چرا نهضت اسلامی نتوانست از آن استفاده نماید گفت: نهضت اسلامی در یک محیط نا معمول و نا مأنوس تولد گردیده بود و در مقابل چالش ها به پخته گی نرسیده بود و افراد آن به صورت اساسی تربیت نشده بودند. لذا مشکلات داخلی و مداخلات خارجی توانست این فرصت را از دست آن برباید و آن مغلوب سازد.
استاد تائب در جواب به پرسشی که چه فرصت هایی فرا روی جمعیت اصلاح افغانستان هست تا در آینده بتواند از آن استفاده نماید گفت: قوای بشری که عبارت از جوانان مخلص است که به دعوت اسلامی اهتمام می ورزند، روحیه ی اسلامی جامعه ی ما، آزادی نسبی بیان در شرایط کنونی که در فضای آن می توان دعوت اسلامی را به پیش برد، استفاده از منابع تعلیمی و تخصصی مانند مکاتب، مدارس و پوهنتون ها که جمعیت اصلاح با راه اندازی آن هم در راه تعلیم و تحصیل جوانان گام های مؤثر برداشته و هم فعالیت های دعوتی خویش را انجام می دهد و بالاخره استفاده از تجربه های قبلی جریان های دعوتی در کشور و استفاده از نکات قوت و ضعف نهضت های قبلی را می توان به عنوان فرصت هایی بر شمرد که فراروی کار دعوت اسلامی در افغانستان وجود دارد.
استاد مخلص در پاسخ به پرسشي فرصت هایی که تا کنون جمعیت اصلاح از آن توانسته استفاده نماید به چند نکته اشاره نموده گفت: برگزاری هفته ی فهم قرآن، گردهم آوری دعوتگران نخبه و توجه به تربیت اسلامی ایشان، شفافیت مالی و عدم وابستگی مالی جمعیت اصلاح به منابع تمویلی سازمان های بیگانه و اتکا بر اصل انفاق فی سبیل الله به عنوان منبع مالی از فرصت های ویژه ای است که جمعیت اصلاح توانسته از آن استفاده نماید.
در پایان این میز گرد اشتراک کننده گان به بیان نظریات، پیشنهادات و تعلیقات خویش پیرامون استفاده از فرصت های پیش روی برای پیشبرد فعالیت های اسلامي در کشور پرداخته و در اخیر موضوعات مطروحه توسط گرداننده گان میزگرد جمع بندی و نتیجه گیری شد.
شگوفایی بیداری اسلامی و زوال غرب گرایی:
در بخش چهارم این همایش محترم استاد نصیر احمد نویدی رییس شورای مرکزی جمعیت اصلاحوانکشاف اجتماعى افغانستان پیرامون اوضاع جهان اسلام در قرن 21 و رسالت ما به ایراد سخن پرداخته و چالش و فرصت های فراروی جهان اسلام در عصر حاضر را به مشترکین ارائه نمود. ایشان در بخشی از سخنان خویش گفت: امروزه با آن که سازمان کنفرانس اسلامی را در سطح جهانی داریم اما این

استد نويدی: امروزه با آن که سازمان کنفرانس اسلامی را در سطح جهانی داریم اما این سازمان هیچ قدرت و تأثیرگزاری در قبال مسایل جهانی امت اسلامی ندارد
سازمان هیچ قدرت و تأثیرگزاری در قبال مسایل جهانی امت اسلامی ندارد. ایشان تک بُعدی بودن قدرت جهانی و حمایت بی چون و چرای جهان غرب از اسراییل را چالش دیگر برای جهان اسلام عنوان نمود که درین بین حقوق مسلمانان جهان قربانی حفظ امنیت اسراییل شده است. ایشان تسلط غرب بر منابع اقتصادی، رسانه ای و سیاسی جهانی و وابستگی حکومت های کشورهای اسلامی به استعمار را از دیگر چالش ها فراروی جهان اسلام عنوان نمود. وی دامن زدن به اختلافات قومی، نژادی و مذهبی در سطح جهان اسلام را توطئه ی برای تشدید جنگ و تروریزم توسط استعمار جهانی خوانده که از کشوهای اسلامی مانند افغانستان، پاکستان، عراق و… به عنوان میدانی برای آزمایش و فروش اسلحه های گوناگون استفاده می نماید. ایشان در ادامه ی سخنان خویش با اشاره به فرصت هایی که فراروی جهان اسلام قرار دارد گفت: با وجود تمام مشکلات الحمدلله فرصت های زیادی نیز وجود دارد. ایشان موج عظیم بیداری اسلامی در سطح جهانی و احساس نا رضایتی مردم جهان از غربیان را از جمله فرصت ها دانسته و افزود: امروزه دیگر دوران غرب گرایی به آخر رسیده و نشانه های زوال تمدن غربی بیش از پیش نمایان است. ایشان با اشاره به طرح های جهانی نجم الدین اربکان رهبر سابق ترکیه برای استقلال سیاسی، اقتصادی و نظامی جهان اسلام آن را بهترین طرح و برنامه ی اسلامی برای باز گشتاندن امت اسلامی به مجد و عظمت گذشته ی آن عنوان نمود. استاد نویدی ضمن تشویق جوانان به تلاش های دعوتی از آن ها خواست تا فرا منطقه ای، لسانی و کشوری فکر کنند، مطالعه ی درستی از وضعیت امت اسلامی داشته باشند و برای ایجاد وحدت بین ملت خویش و در سطح امت اسلامی تلاش نمایند.
متعاقباً محترم استاد محمد یونس ابراهیمی مسؤول بخش تربیت و انکشاف مهارت های جمعیت اصلاح به بررسی این همایش پرداخته و مخیم را یک برنامه ی تربیتی در ادبیات حرکت اسلامی معرفی نمود که در این برنامه اعضای دعوت اسلامی چند شبانه روز را جدا از خانواده و محیط کاری و زنده گی خویش در یک محیط بیرونی خیمه زده و برنامه های منظم تربیتی را سپری می نمایند. ایشان با اشاره به نکات مفید و ارزنده ی این همایش برای جوانان دعوتگر، برگزاری این همایش را 90٪ موفق ارزیابی نموده و از برگزار کننده گان و شرکت کننده گان آن ابراز سپاس و قدردانی نمود.

در این برنامه اعضای دعوت اسلامی چند شبانه روز را جدا از خانواده و محیط کاری و زنده گی خویش در یک محیط بیرونی خیمه زده و برنامه های منظم تربیتی را سپری می نمایند.
همچنان در جريان دو روز این همایش، برنامههاي مختلف تفريحي و مسابقات ورزشی، اجرای سروده های زیبا و مسابقههاي فرهنگي مقاله نویسی و سخنرانی در خلال برنامه های این مخیم اجرا گردید که تنوع خاصی را به این همایش داده بود. در گوشه ای از مخيم، خیمهي کوچک اتحادیه طبی اسلامی افغانستان (ایما) نيز برپا شده بود که داکتران عضو جمعيت اصلاح به تداوي کسانيکه در جريان برنامه به مشكل صحي بر ميخوردند، نیز ميپرداختند. در اخير براي برندهگان مسابقات و ساير فعالين مخيم جوايزی نیز اهدا گرديد.
این همایش دو روزه، عصر روز جمعه ١٦ ميزان ، با دعاییه ی محترم استاد عبدالله ایوبی برای تعالی و سر بلندی امت اسلامی به پایان رسید.
قابل ياد آوري است که جمعيت اصلاح وانکشاف اجتماعى افغانستان همه ساله همچو همایش هایی را براي صدها تن از جوانان و فعالان اسلامي این نهاد دینی در ولایات مختلف افغانستان بر پا نموده که در رشد جبنه ی تربیت و انظباط آن ها مؤثر بوده است.
3 Comments
ستړی به دې دښمن وي
ډیر ښه
ښکلی پروګرام دی
هیله ده چې ګډون والو تري پوره ګټه اخیستې وي
ع-ن-مرستيال كندهار
الله اكبر، الله اكبر، الله اكبر و لله الحمد…
ډېر په زړه پورې اصلاحي او تربيتي مخيم تر سره شوى دى.
الله تعالى دي د جمعيت اصلاح مخلصو ورونو ته نور هم توفيق وركړي چې د دې په شان نور ابتكارات او اصلاحي پروګرامون د هېواد په مختلفو سيمو كې تر سره كړي.
هستم اګر مي روم، ګر نه روم نيستم.
جزاكم الله خير…
ستړی به ته وې
ما شاء الله
ما خو فکر کولو چی تاسو به تنها دعوت ته کش ورکړی وي اما د شکر څای دی چې د جمعیت اصلاح د یوې تربیوي برنامې راپور اوروم
استاد جلیل احمد جامي ښې موضوع ته اشاره کړې ده په ریښتیا هم له دعوت سره به یا تربیت وي او یا ناکامي
د جمعیت اصلاح په کارونو کې دې الله نور هم برکت او اخلاص واچوي.