گزارش از: نقیب الله حمید
بخش نشرات جمعیت اصلاح که دارای هفته نامه، رادیو، وب سایت و چاپ کتاب، دارالترجمه و چندین ماهنامه است، پیوسته به ارزیابی کارها و سنجش کاستی ها و نواقص و تلاش برای بهترشدن و بهبودی کارهای رسانه یی و نشراتی خود، می پردازد و در نهایت هرسال در کنار ارزیابی نشرات خود، تشخیص راهکارهای مؤثر و کارآ در فعالیت های رسانه یی، بازگویی اهداف نشراتی و برانگیختن همت ها و رشد ظرفیت های کاری افراد قلمرو مطبوعات و رسانه به تدویر محفل بزرگ پردازد.
درست امسال، بسان سالهای پار، بخش نشرات جمعیت اصلاح سومین نشست ارزیابی نشرات خود را در محوطه دفتر ساحوی جمعیت اصلاح در جلال آباد به تاریخ 24- و 25 دلو برگزار نمود.
اين محفل كه توسط محترم عپدالظاهر حميدي و قاري محمد اكپر مدثر گردانندگي مي شد با تلاوتی از قرآن کریم توسط قاری محمد ابراهیم خلیل، ساعت 10:00 آغاز گردید.
در ابتدا، محترم استاد محمد نعیم جلیلی، رئیس نشرات جمعیت اصلاح سخنان افتتاحیه مجلس را تقدیم و ضمن آن از حضور گرم اهل قلم ورسانه اظهار امتنان و تشکر نمودند.
شما پزشکان واقعی ملت و جامعه هستید:
محترم استاد جلیلی در خطاب برای اهل مطبوعات جمعیت اصلاح فرمودند که واقعاً در این شرایط حساس شما هستید که امراض این جامعه و ملت را تشخیص و برای شان دوای مناسب در عرصه های سیاست، اخلاق، فکرو… تجویز می نمایید.
رسالت ما ابلاغ پیام الهی و ساختن جامعه اسلامی است:
استاد جلیلی در ادامه صحبت خود به اهداف تدویر این محفل و رسالت قلم به دستان را به بیان گرفت، ایشان فرمودند: رسالت ما در این برهه از زمان همانا:
ارایه پیام دین برای جامعه انسانی، به گونه همه جانبه و واقعی است و این وابسته به آن است که به احیای قوت و استعداد خود پردازیم تا راه برای ادای این رسالت به روی ما بازشود و کاستی های خود را ارزیابی نماییم تا اطمئنان به دست آوریم و قناعت ما به کار ما فراهم گردد.
کار ما عبادت است:
ایشان در ادامه سخنان خود گفتند: آنگاه که هدف ما از فعالیت های رسانه یی همانا ابلاغ پیام الهی است، بدون شک این کار عبادت بوده و این کنفرانس نیز در جمله اعمال عبادی به حساب می رود.
سخنران دوم مجلس محترم استاد نصیر احمد نویدی رئیس شورای مرکزی جمعیت اصلاح بودند، ایشان روی اهمیت و جایگاه مطبوعات و فعالیت های رسانه یی تماس گرفتند.
ابلاغ حق رسالت ماست:
استاد نویدی در ادامه صحبت خود فرمودند: رسالت رسول الله صلی الله علیه وسلم همانا بیان و ابلاغ حق بود و امروز این رسالت بدوش همه امت محمدی است بخصوص رسالت کسانی است که ابعاد این رسالت را میدانند و بدون شک ابلاغ حق و ادای این رسالت، مشکلات و دشواری ها و واکنش های زشت معاندین و حسودان را نیز بدنبال میداشته باشد و راه علاج و درمان آن توکل به الله متعال است.
فعالیت رسانه یی گونه یی از جهاد است:
استاد نویدی فرمودند: فعالیت های رسانه یی جهاد است و قرارداشتن در این سنگر نیز راهی برای اصلاح جامعه است و جامعه اسلامی را سه محور اساسی می چرخاند: محور سیاست، محور فتوا و مرجعیت دینی و محور رسانه ها و مطبوعات. اساس مطبوعات را قلم می چرخاند و قلم همانند چاقوی دولبه است که امروز استعمار از آن به نفع خود استفاده می کند.
تأثیر قلم چیست؟
قلم بی تردید تأثیر بسزا دارد، اگر قلم را رسالت قوی و هدفمند رهبری کند، تأثیر بیشتر و قابل ستودن در ایجاد تحول بهتر و مثبت دارد، اما امروز قلم در دست غیرمتعهدین نیز قرار داد که در مسیر شوم به حرکت در می آید.
رسالت ما چیست:
استاد نویدی به تبیین رسالت قلم بدستان جمعیت اصلاح ورسانه های آن پرداخت و مشخص کرد که رسالت مهم ما در این شرایط امور زیرین است:
• دفاع از اسلام و ارزش های اسلامی به اسلوب حکیمانه.
• پاسداری از هویت تاریخی ملت ما که بدون شک این هویت با اسلام عجین شده است.
• دفاع از استقلال و خود ارادیت کشور عزیزما.
• بیان درست واقعیت ها وتحلیل راستین حقایق، چون رسانه های آب نوشیده از غرب حقایق را وارونه جلوه میدهند.
• ارایه طرح های سازنده جهت بیرون رفت از این بحران و معضله در ابعاد مختلفش.
• رهنمایی ملت در جهت بازسازی و عمران کشور با خطوط درست آن.
• نقد اوضاع کنونی، اما نقد سازنده و منهجی جهت ترمیم کاستی ها، نه نقد برای نقد ویا نقد فیشنی جهت امتیازگیری.
شاخص های رسانه های ما چیست و چه باشد؟
استاد نویدی در اخیر به شاخص های مهم رسانه های جمعیت اصلاح اشاره نمودند:
رسانه های ما معرفی ما و جریان دعوتی و فرهنگی ما و تمثیل کننده فکر وسطی بوده و مبتنی بر قرآن و حدیث نبوی است.
نقد ما همواره هدفمندانه و منهجی بوده که منتج به نتیجه مثبت شده است.
خطاب ما پیوسته دلسوزانه بوده و باید دلسوزانه و مناصحانه باشد و ما در مواقفی نباشیم که خطاب و حرف ما آمیخته با کینه و حقد باشد.
بعد از سخنرانی محترم نویدی، نوبت برای ارزیابی و گزارش دهی مسئولان رسانه های جمعیت اصلاح و پیشنهادات وانتقادات حضار در زمینه، فرا رسید که از ساعت 11 روز نخست اجلاس تا ساعت 9 شب، مسئولان رسانه ها به نوبه خود گزارش خود را تقدیم نمودند و در ضمن آن، ارزیابی صورت گرفت و پروسه پیشنهادات و انتقادات سالم حاضرین نیز پیش برده شد.
نخست استاد امین الله معتصم، مسئول زون هرات جمعیت اصلاح به نمایندگی از مدیرمسئول ماهنامه معرفت، گزارشی مختصر ماهنامه معرفت را تقدیم کردند و پلان سال آینده را شرح دادند.
بعداً محترم استاد عبدالفتاح جواد، مدیرمسئول هفته نامه اصلاح ملی، گزارش هفته نامه اصلاح ملی وپلان آینده و در ضمن آن گزارشی از انتشارات اصلاح افکار، چاپ کتاب، بروشر، ستیکر نیز تقدیم کردند.
سپس رشته سخن را محترم قاضی عبدالبصیر مومن حکیمی به دست گرفتند و گزارشی از دارالترجمه تقدیم نمودند. ایشان در ضمن گزارش خود اشاره به دستاوردهای دارالترجمه نموده گفتند که تا هنوز21 عنوان کتاب به هردو زبان ملی با همکاری انتشارات اصلاح افکار چاپ شده و 22 عنوان کتاب آماده چاپ است و 25 عنوان کتاب فعلا زیر ترجمه ، تصحیح و تایپ قرار دارد.
تربیت سالم جوانان هدف ماست:
محترم مومن حکیمی ضمن گزارش خود به روشن سازی هدف دارالترجمه اشاره کرده فرمودند: هدف ما همانا:
• تربیت سالم تمام اقشار ملت به ویژه جوانان.
• مقابله با افکار وارداتی و تهاجم فکری وفرهنگی.
• بلندبردن سطح معلوماتی و زدودن فقر معنوی.
• تنسیق نویسندگان و جلوگیری از اضاعه قلهاست.
سپس قاری محمد ابراهیم خلیل، مدیرمسئول ماهنامه اسوه، که نشریه دفتر ساحوی جمعیت اصلاح در فراه است، گزارش این ماهنامه را تقدیم کردند و بعد ازایشان محترم استاد شفیق صادق به نمایندگی از مدیرمسئول ماهنامه اذان، نشریه دفترساحوی جمعیت اصلاح در میدان وردگ، گزارش این ماهنامه را تقدیم کردند.
سپس محترم داکتر غنچه گل آرمان، همکار وب سایت اصلاح آنلاین به نمایندگی از مدیرمسئول وب سایت، گزارش وب سایت اصلاح انلاین را تقدیم نمودند.
بعد از یک وقفه، محترم استاد عبدالظاهر حمیدی، رئیس رادیو صدای اصلاح، گزارشی از رادیوی صدای اصلاح و محترم داکتر وحیدالله مصلح مدیرمسئول ماهنامه ژوند، نشریه دفترساحوی جمعیت اصلاح در ننگرهار، گزارشی از این ماهنامه را تقدیم نمودند.
پس از تمام شدن گزارشها و ارزیابی رسانه ها، جناب محترم دکتور فضل هادی وزین، استاد پوهنتون بین المللی اسلام آباد، به سخنرانی پیرامون نقش رسانه ها در قرن بیست و یکم و اینکه چگونه می توانیم رسانه های خود را مؤثر سازیم؟ پرداختند.
چگونه می توانیم از رسانه ها استفاده مؤثر کنیم؟
محترم دکتوروزین در ضمن صحبت خود، به پاسخ این سوال اشاره کردند و فرمودند: راه بهتر استفاده از رسانه ها، نخست در بعد معنوی و فکری:
• دارای اخلاص باشیم که کار و فعالیت ما عبادت محسوب شود.
• در فعالیت های رسانه یی ملتزم به امور شرع باشیم.
• درک و شناخت از رسالت رسانه یی خود درمیدان دعوت و اصلاحگری داشته باشیم.
در بعد کار عملی:
• زبان و خطاب خود را از رهگذر درست سازی ادبیات و آسان بودن زبان، مؤثر سازیم.
• با زبان مردم بنگاریم و بگوییم.
• از تکنالوژی معاصر استفاده مؤثر سازیم.
• از مخاطبان خود شناخت داشته باشیم و بدانیم که طرف خطاب ما کیست؟
• شناخت قضایا و مشکلات جامعه.
• شناخت وقت وتنظیم درست آن، چون همدوش با حوادث پیشرویم.
• تربیت کدرهای اعلامی و رسانه یی و داشتن افراد مجرب.
• داشتن نظام خوب در توزیع.
• طرح و دیزاین زیبا.
• ارزیابی مستمر کارها.
• اجتناب از زبان احساساتی در نوشتار.
بعداً مولوی عبدالصبور حقانی، مدیرمدرسه الفلاح به ایراد سخن پرداختند، ایشان ضمن آنکه آغاز فعالیت های نشراتی را همزمان با آمدن انسان به روی زمین خواندند، در خطاب برای مطبوعاتیان فرمودند:
• دین را و لواندک از آن آگاهی داشته باشیم برای مردم برسانیم.
• جرأت بیان و نوشتارداشته باشیم وحرف حق را بگوییم و خداوند نهگدارماست.
• در نوشتار و گفتار خود تعبیر درست و شیوه خوب را بکار بریم.
• اهل مطبوعات و رسانه ها باید همواره کتاب های علمای معاصر را بخوانند تا در زمینه فعالیت های رسانه یی خود، در راه نشر دین و ساختن جامعه اسلامی فعالیت صورت گیرد.
• آموزش دین برای ژورنالستان امر مهم و لازمی است.
سپس، رشته سخن را محترم دکتور عبدالباقی امین، استاد پوهنتون بین المللی اسلام آباد، به دست گرفته و پیرامون نقش رسانه ها در واقعیت های کشورما صحبت نمودند.
وظیفه ما چیست؟
محترم دکتور امین در ادامه صحبت خود به وظایف رسانه ها و قلم بدستان و آگاهان اشاره نموده گفتند:
باید بدانیم که وظیفه شما این اموراند:
• تقدیم اسلام به اسلوب خوب و توسعه فهم حقیقی و درست از اسلام.
• معالجه اختلافات زبانی و تعصبات قومی و سمتی و ترکیز بر وحدت ملی به نسبت گرایش های قومی.
• مقاومت در برابر حرکات و جهش های ضد اسلامی.
• بلند بردن و انکشاف دید سیاسی مردم و رفع مأیوسیت مردم در ایجاد تغییر مثبت.
• معرفی چهره حقیقی استعمار و تشخیص راه های مبارزه با آن.
• تقویت برنامه های تفریحی سالم، منضبط وسازگار با شرعیت.
• تقویت اصل نهادینه سازی قانون جهت حفظ حقوق ملت و رشد کشور.
• زمینه سازی برای پرداخت حقوق قشر زن و مشارکت سالم آن در ساختار کشور.
سپس محترم دکتور رحمت الله زاهد، محصل دوره دکتورای پوهنتون بین المللی اسلام آباد، در زمینه نقش رسانه ها در بیداری اسلامی و بیداری امت، صحبت نمودند و فرمودند که: رسانه ها با آنکه رسالت بیداری اسلامی را بدوش دارد، می توانند بزرگترین وسیله برای ساختن فکر و توجیه مردم و برملاساز چهره استعمار باشد و بهترین نمونه و الگو در این زمینه، تجربه ماهنامه عروة الویقی است که سید جمال الدین افغانی همت به نشر آن کرده بود و این ماهنامه در مدت بسیار کمی که نشر گردید، بزرگ ترین تحول را به وجود آورد.
پس از ختم صحبت محترم دکتورزاهد، برای دو شخصیت فرهیخته که در راه نشر فرهنگ اصیل اسلام، ریش مبارک خود را سفید و همه استعداد خود را به کار برده اند و تا هنوز با وجود کهنسالی از ادامه این راه بازننشسته اند، تحفه یی – برگ سبز تحفه درویش – برای این دو فرزانه مردان هریک استاد عبدالواسع صابر و قاضی عبدالبصیر مومن حکیمی از سوی جمعیت اصلاح تهیه شده بود و خدمت ایشان توسط استاد نصیراحمد نویدی تقدیم گردید.
در اخیر برنامه، جهت تشخیص کاستی ها و نواقص رسانه های جمعیت اصلاح و راه های معالجه آن ورکشاپ برگزار شد که همه حضار در آن سهم فعال گرفتند و سپس محترم استاد جلیلی کلمات اختتامیه مجلس را ایراد فرمودند و ایشان در ضمن سخنان خود فرمودند:
هدایت مردم مسئولیت ماست و وسیله رفع این مسئولیت نخست آنست که خود دین را درست بفهمیم و برای فهم دین فعالیت کنیم و از قلم خود در این راه بهتر استفاده کنیم و تأثیر قلم بدون شک در وابستگی انسان به الله متعال است. و تلاش در این راه قربانی مال، وقت و سلیقه و ذوق می خواهد و باید ما آماده چنین قربانی باشیم.
ختم محفل:
محفل مزبور دست ساعت 12:30 ظهر مورخ 25 دلو با دعای خاشعانه محترم قاضی محمد حسن اسلامی، مدیر مرکز فرهنگی اسلامی افغانستان – پشاور- و صرف عذای چاشت خاتمه یافت.

محمد ابراهيم خليل مسول دفتر ساحوی جمعيت اصلاح در فراه با تلاوت ایات کلام الله مجيد پروگرام را اغاز مي نمايد

استاد نصیر احمد نویدی رییس شورای مرکزی جمعیت اصلاح در حال اعطای شیلد و تقدیر نامه به قاضی عبدالبصیر مومن حکیمی مسول دارالترجمه اصلاح

استاد نصیر احمد نویدی رییس شورای مرکزی جمعیت اصلاح در حال اعطای شیلد و تقدیر نامه به استادعبدالواسع صابر معاون دارالترجمه اصلاح